Népszava
2011. szeptember 07. 10:17

Nem konvencionálisan

Orbán Viktor kormányfő és Matolcsy György, gazdasági miniszter együtt erősítette meg Lovasberényben, hogy tényleg nem konvencionális gondolkodók, de azért nem kell komolyan venni, amit mondanak. Matolcsy csak eddigi szavait tette hiteltelenné, bejelentve: a gazdasági növekedés a 3-4 százalék helyett a következő két évben 2 százalékos lesz, mondott volt erről akármit is korábban.

Miniszterelnöke tovább ment és kijelentette: nem vonja vissza szavait, miszerint nem számít, amit a választási kampányban mond, csak az, amit tenni fog, sőt, - mivel bevált - ez a jövőben is így lesz. A két politikus nagysikerű közös vidéki fellépésén azért csak megnevezett néhány milliárdos tételt azoknak, akik már nagyon hiányolták a konkrétumokat. A kormányfő közel ezermilliárdot bátorkodott a szájára venni, amit visszaad a hitelezőknek még idén. Mivel nem vesz fel helyette új kölcsönt, a nem bagatell összeget a társadalmon hajtja be. Matolcsy pedig elmondta, hogyan képzeli el a padlássöprést. Nem túl bonyolult, nem is annyira kreatív, de legalább egyszerű és primitív módon. Megemeli az adókat! A szerencsejátékok, a cigi, a pia, és egy másik bódító folyadék a gázolaj adóját.

A megoldás ezer éves múltra tekint vissza, és gyakran tényleg háborúk előtt, háborúk idején, vagy háborúk után szokták volt alkalmazni. A tényleges hitel visszafizetését a magánnyugdíjpénztárak maradék vagyonából (egymilliárd euró) és a Magyar Nemzeti Bank tartalékából (3 milliárd) fogják teljesíteni. Ezek után a magyar államadósság a GDP arányában a jelenlegi 77 százalékról 73 százalékra csökken, amit mindketten - nem tudni miért -, de nagy sikernek tartanak. Ez vér konvencionális lépés. Orbánék néhány százmilliárdos lyukat észleltek az idei költségvetésben, és ennél is többet a jövő éviben. Ezért gyorsan ütnek még egy ezermilliárdosat az adósság csökkentésével. Ez csak azok számára érthetetlen, akik korábban sem tudták felfogni, miért csökkentette 500 milliárddal már eddig az adóbevételeket a kormány, miközben váltig azt szajkózta: görögországi csőd fenyegeti az országot. Nekik mondom: ez az a bizonyos nem konvencionális gondolkodás.Zsebesi Zsolt / Népszava