Népszava
2011. szeptember 14. 09:54

Nem konzultálnak a konzultációról

Teljes a titkolózás a tervezett újabb nemzeti konzultációval kapcsolatban. Miután Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a napokban bejelentette, hogy az emberek számára az egyik legfontosabb a védelem jogának biztosítása, és e kérdéskörben nemzeti közbiztonsági konzultáció keretében kérik ki a véleményüket, szerettünk volna néhány részletet megtudni.

Egyebek között arra kerestünk a választ, hogy mikor postázzák a leveleket, hány kérdést kapnak az emberek és figyelembe veszik-e azokat az aggályokat, amelyeket az adatvédelmi biztos a szociális konzultációnál megfogalmazott.

Noha Garamvölgyi László tegnap óta a közbiztonság témakörének szóvivője, nem tudott a kérdésekre válaszolni, és a Belügyminisztériumhoz irányított. A tárca sajtóosztályától pedig azt a választ kaptuk, hogy "időben meg fogják adni a tájékoztatást". Hiába kerestük Nyitrai Zsoltot is, aki hétfő óta a konzultációk szervezésével, lebonyolításával kapcsolatos feladatokat miniszterelnöki biztosként látja el a Miniszterelnökségen. A kormányfő hivatalának sajtóosztályáról Szijjártó Péter annyit válaszolt: "a döntés megszületett arról, hogy ősszel a kormány közbiztonsági konzultációt indít, hiszen szükség van a büntetőpolitika átszervezésére is. Az előkészítés még nem kezdődött meg, az adatvédelem szempontjából pedig ugyanolyan törvénytisztelő módon fogunk eljárni, mint az eddigi konzultációk esetében."

Csakhogy az előzmények nem olyan egyértelműek, mint ahogy a miniszterelnök szóvivője fogalmazott. Jóri András adatvédelmi biztos ugyanis korábban jogellenes adatkezelés miatt határozatban rendelte el a kormány által indított szociális konzultáció kérdőívein szereplő személyes adatok törlését. Megtiltotta a kapcsolattartásra szolgáló adatokból képzett adatbázis létrehozását is.

Megállapította, hogy a kérdőív és a hozzájáruló nyilatkozat "sérti az adatvédelmi törvény előírásait". A kérdőívek kezeléséről és a személyes adatok megsemmisítéséről szóló kérésének azonban a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) nem tett maradéktalanul eleget, ezért indított közigazgatási eljárást az ügyben. Az adatkezelő, vagyis a KEKKH erre úgy reagált, hogy megvizsgálják a határozatban foglaltakat és kezdeményezik annak bírósági felülvizsgálatát. Szerettük volna megtudni, hogy ez megtörtént-e, a hivataltól azonban csak annyi választ kaptunk, hogy "jogi ügyről van szó", így tájékoztatást egyelőre nem adhatnak, továbbra is a korábban kiadott közleményük van érvényben. Abban úgy fogalmaztak: a hivatal a továbbiakban is a "jogszabályi rendelkezések maradéktalan betartásával jár el".

A központi hivatalnak harminc napja van bírósághoz fordulni az ügyben - ez a határidő holnap jár le -, és ha nem lépnek, a biztosi döntés jogerőssé válik és végrehajtható. Vagyis, az adatkezelést azonnal fel kell függesztenie és az adatokat zárolnia kell. Az adatvédelmi biztos hivatalát is megkerestük az ügyben, az ombudsmani hivatalban mára ígértek tájékoztatást arról, hogy megérkezett-e a beadvány.

Muhari Judit / Népszava

Az eredeti interjú az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=470730