mszp.hu | Belföld
2024. március 04. 15:30

Nem kulturális holdingra, hanem a kulturális dolgozók anyagi megbecsülésére van szükség

A Nemzeti Múzeum ügyéről és a kulturális holding létrehozásáról, valamint a kulturális dolgozók anyagi helyzetéről is beszélt Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke a hétfő délutáni parlamenti felszólalásában.
A Nemzeti Múzeum ügyével kapcsolatosan elmondta, hogy az intézmény főigazgatóját – néhány hónappal ezelőtt – botrányos körülmények között rúgták ki. A Petőfi Irodalmi Múzeum korábbi igazgatóját pedig nemcsak a Magyar Nemzeti Múzeum vezetőjének nevezik ki, hanem létrehoznak egy olyan kulturális holdingot, amelybe több intézményt integrálnak. A kormány úgy akarja megoldani a meglévő problémákat, hogy létrehoznak egy új intézményt, egy kulturális holdingot.
Dr. Hiller István emlékeztetett, hogy a kulturális szférában dolgozók átlagbére bruttó 386 ezer forint volt, amely nettó 270 ezer forintnak felel meg. Egy diplomás, felsőfokú végzettséggel rendelkező dolgozó 401 ezer forintot keres, miközben egy PhD végzettséggel rendelkező munkatárs is csupán 345 ezer nettót keres. „Mire jó ez a koncepció ilyen viszonyok között?” – tette fel a kérdést Dr. Hiller István.

Az MSZP országgyűlési képviselője felhívta a kormány illetékesének a figyelmét arra is, hogy ha van Kulturális Minisztérium, akkor a kormány koncepciója nem állja meg a helyét, hiszen az egyes intézmények önállósága, valamint a szakmaiságukba vetett hit adja meg az intézmény rangját.

Nincsen szükség sem kulturális holdingra, sem forradalmi gondolatokra, a kulturális dolgozók anyagi helyzetének javítására van szükség! – összegzett felszólalása végén az MSZP országgyűlési képviselője.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12