Nem látszatmegoldásokra és üres ígéretekre van szükség

"A jobboldali többségű Európai Tanács a spanyol bankrendszer megmentésére 100 milliárd eurót fordított az európai adófizetők pénzéből, míg a fiatalkori munkanélküliség felszámolására mindösszesen 8 milliárd eurót szánnak a következő hét évben.  Nem látszatmegoldásokra és üres ígéretekre van szükség! Nyomatékosan kérjük az állam- és kormányfőket, hogy a jövőben fordítsanak kiemelt figyelmet Európa legégetőbb kérdésére, a fiatalkori munkanélküliség megoldására! Magyarországon a folyamatos megszorítások, a beruházásokat elüldöző gazdaságpolitika, a felsőoktatásban intézményesített röghöz kötés miatt a fiatalok elveszítették reményüket abban, hogy a magyar kormány változtathat kilátástalan helyzetükön. Adjuk nekik vissza a hitet a boldogulás lehetőségében! Ehhez azonban jóval több politikai akaratra és uniós forrásra van szükség!" - emelte ki Tabajdi Csaba és Göncz Kinga a fiatalkori munkanélküliség kapcsán benyújtott írásbeli hozzászólásukban.

A szocialista EP-képviselők emlékeztettek, hogy az Európai Unió történetének legmélyebb válságát éli, amelyek legnagyobb vesztese a fiatal nemzedék. Az Európai Unióban ma több mint öt és fél millió 25 éven aluli fiatalnak nincs munkája, míg Magyarországon a fiatalok több mint egyharmada munkanélküli. Tabajdi Csaba kiemelte, hogy "még inkább aggasztó, hogy miután az állam- és kormányfők megállapodtak a következő pénzügyi keret fő célkitűzéseiben, mint a fiatalok foglalkoztatásának növelésében, a 2014-es uniós költségvetésben a Tanács gyakorlatilag felszámolná a még meg sem kezdett Ifjúsági Garanciát. Egységes, az Unió minden országára kiterjedő növekedési és munkahely-teremtési stratégiára van szükségünk, ahogy azt az Európai Szocialisták már 2011 óta javasolták!"
 
Göncz Kinga hozzátette: "A kormányok és az EU együttes felelőssége, hogy azok a fiatalok is hozzájussanak a garanciához, és ily módon a munkalehetőséghez, akik hátrányos helyzetük miatt különösen rászorulnak a segítségre. Az EU következő költségvetési időszakában az Európai Szociális Alap forrásait az ifjúsági munkanélküliség leküzdését szolgáló programokra is fel lehet használni. Arra ösztönzöm a tagállamokat, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel!"