mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Pénzügy
2021. június 10. 15:15

Nem látszik a költségvetésben Orbán ígéretének fedezete

Választási ígérgetésnek nevezte Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP politikusa és Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke Orbán kijelentését, hogy a gyermeket nevelők 2022-ben visszakaphatják az idén befizetett adójukat. Leszögezték: ennek fedezete nem látszik a költségvetési tervben.

Ráadásul Orbán feltételhez köti a kedvezményt: az 5,5%-os GDP-növekedés eléréséhez – emelte ki Bangóné az ATV Start című műsorában csütörtökön.

Mindketten rámutattak: ez egyszeri juttatás lenne, miközben a családoknak hosszú távú, tartós, stabil segítségre van szükségük.

Az MSZP-nél első helyen a 12 éve változatlan mértékű családi pótlék megduplázása áll, mert az gazdasági szakemberek szerint ezalatt 40%-ot vesztett az értékéből. Ezen kívül az MSZP a minimálbért adómentessé tenné és a bruttó 321 ezer forintos mediánbérig sávosan csökkentené az szja-t. Erről már többször nyújtottak be törvényjavaslatot – mondta Bangóné.

Schmuck Erzsébet elmondta: az LMP szintén adómentes minimálbért javasol, és 500 ezer forintig 12%-os, afölött 25%-os személyi jövedelemadót.

Mindkét párt a családok megélhetésének tartós stabilitását akarja biztosítani, ez pedig nem függ a növekedéstől – mondták.

„Azt látni kell: az egyik lutri, a másik nem lutri. Az, amit a miniszterelnök úr ígért, az lutri” – mondta Schmuck, hozzátéve: a magyar gazdaság rendkívüli mértékben függ a nemzetközi gazdaságtól, „nem lehet azt mondani, hogy ha többet dolgozunk, akkor fogjuk elérni az 5,5%-ot”.

Mindketten kiemelték: ha valóban úgy számolna a kormány, hogy idén el lehet érni az 5,5%-os GDP-növekedést, akkor ezt beleírták volna a költségvetésbe; ezzel szemben ott 4,3%-os idei növekedéssel számol a kormány.

Az 1,2%-os különbség 300 milliárd forintos többletet jelent, a lépéshez viszont 600 milliárdra lenne szükség, s nem tudni, a különbséget honnan lehet előteremteni – mondta az LMP társelnöke.

„Nagyon jól látszik, hogy elkezdődött a választásokra való ígérgetés” – mondta Bangóné. Schmuck ezt azzal egészítette ki, hogy „érzi a kormány (…), hogy vesztésre áll”, ezért „gondolták”, hogy „meg lehet venni” „jó néhány” nyugdíjast a 13. havi nyugdíj kétheti részének kifizetésével, másokat meg a 25 év alattiaknak ígért szja-mentességgel.

A két politikus egyetértett: az emberek most vannak bajban, most kellene rajtuk segítenie a kormánynak.

A kormány kiszivárgott egészségügyi átalakítási terveivel kapcsolatban is egyetértettek abban, hogy valóban beavatkozásra van szükség az egészségügyben, csakhogy a szakma és az érintettek, minden magyar ember, az LMP szerint különösképpen a háziorvosok bevonásával.

Bangóné kiemelte: ma Magyarországon körülbelül egymillió ember nem jut hozzá a megfelelő alapellátáshoz.

Elmondta: az MSZP továbbra is követeli, hogy a kormány tegye nyilvánossá a Boston Consulting Group által Pintér Sándor belügyminiszter megrendelésére tavaly készített 350 millió forintos tanulmányt az egészségügy átalakításáról.

Ezt közérdekű adatigényléssel kikérte Bangóné, mire a kormány 10 évre titkosította az anyagot – fedte fel a politikus.