Nem lehet igazságos egy társadalom, ha a nők részvétele nem megfelelően biztosított benne

„A társadalmi igazságosság alapkövetelménye, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség és az arányos részvétel megfelelően biztosított legyen.

Az igazságos arány eléréséhez a  nők részvételétnek növelésére lenne szükség, ez azonban nem megy segítség nélkül, sem a politikában, sem a gazdasági életben” - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő A nők közéleti szerepvállalása Közép- és Kelet-Európában című kerekasztal-beszélgetésen, amelyet a hétvégén rendeztek Budapesten. Az Európai Progresszív Tanulmányokért Alapítvány rendezvényének előadói áttekintették a konzervatív politikák hatását a demokratikus jogi, szociális és gazdasági intézményrendszerre, megoldási javaslatokat fogalmaztak meg a nőarcú szegénység problémájának kezelésére, és progresszív jövőképet alkottak a nők politikai szerepvállalásáról.

Megnyitóbeszédében az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetét vezető politikus felidézte: ma a diplomások több mint a fele nő, sőt, egyes nyugati országokban már a tudományos fokozatokat szerzők között is többségben vannak. „Mégis, általában nagyítóval kell vadászni őket, amikor a politikában vagy éppen az üzleti életben női vezetőket keresünk. Ez igazságtalan, és társadalmi szinten pazarló dolog” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

„A nemzetközi példák egyértelműen alátámasztják: ahhoz, hogy a nők elfoglalhassák az őket megillető helyet a közéletben és az üzleti életben, kvótaszabályozásra van szükség. Egy igazságos társadalomban elfogadhatatlan az olyan futóverseny, ahol az egyik csapat tagjai fél kilométer hátrányból indulhatnak, hogy aztán azt vágják a fejükhöz az előnyből indulók, hogy érdemalapon kellene megnyerniük a versenyt” – szemléltette a nemi kvóták szükségességét az EP-képviselő. Gurmai Zita emlékeztetett rá, hogy Magyarország egyike volt annak a kilenc országnak, amelynek kormánya tiltakozott a tervezett európai szintű nemi kvóták ellen, mondván, hogy a kérdést nemzeti hatáskörben kell szabályozni. „Ez az érvelés hamis, nem több rossz kifogásnál. Ha a Fidesz nemzeti szinten lépni akart volna, akkor már régen megtehette volna. Ha két nap alatt meg lehet szüntetni ebben az országban egész iparágakat, akkor egészen biztos, hogy két év alatt egy ilyen ügyben is lehetett volna eredményeket elérni” – hangsúlyozta Gurmai Zita.

„A progresszív politika lényege a fejlődésbe vetett szakadatlan hit. Szerintünk az ember nem elszenvedi a sorsát, hanem alakítója is annak. A baloldali progresszió központi értékei közé tartozik továbbá az egyenlőség és az igazságosság eszméje is. Minden lehetséges, ami igazságos és méltányos, csak kitartóan dolgoznunk kell érte” – zárta hozzászólását Gurmai Zita.