eszon.hu | Belföld | bérkülönbség
2016. december 06. 20:39

„Nem lehet leárazni a nőket!"

„Nem lehet leárazni a nőket!"
Az MSZP elkötelezett amellett, hogy felszámolja vagy legalábbis mérsékelje a nemek közti bérkülönbséget.
„Nem lehet leárazni a nőket!" – jelentette ki dr. Gurmai Zita, az MSZP Nőtagozatának elnöke, a szocialisták országos elnökségének tagja kedden Miskolcon annak kapcsán, hogy a nők átlagosan 20 százalékkal kevesebbet keresnek a férfiaknál.
 
„Egészen elképesztő, hogy egy évben 72 napot ingyen kell dolgoznia egy nőnek ahhoz, hogy átlagban megkapja azt a bért, amit ugyanazért a munkáért egy férfi kap" – mondta ugyanerre reagálva dr. Varga László, Miskolc országgyűlési képviselője. Hangsúlyozta: az MSZP egyik legfőbb választási programja kell legyen, hogy felszámolja, vagy legalábbis mérsékelje a nemek közti bérkülönbséget. Közölte, politikusként, lánygyermekes apukaként sem tudja elfogadni a jelenlegi helyzetet. „Nem mindegy, hogy a lányok, a fiatal nők milyen esélyekkel vágnak neki az életnek, milyen oktatást kapnak, milyen munkát tudnak elvállalni. Különösen ebben a nehéz sorsú régióban nem mindegy" – jelentette ki.
 
Gurmai Zita arra mutatott rá, hogy minél idősebb egy női munkavállaló, annál nagyobb a bérolló, a nők nyugdíja pedig 40 százalékkal kevesebb. Szerinte ma Magyarországon nagyon nehéz dolgozónak lenni, de nőként annak lenni, meg pláne. „A Fidesz megfojtotta az esélyt" – jelentette ki, jellemezve azt a politikát, amit a nők ügyében a kormányzópárt évek óta képvisel. Hangoztatta, hogy az MSZP a nők bérének felzárkóztatása ügyében kidolgozott javaslatait egyszer már az Országgyűlés elé vitte, de azokat bizottsági szinten is leszavazta a kormánypárti többség. „A vak komondorok országában nem is várhatjuk el tőlük a nők megbecsülését" – mondta, utalva Balogh József egykori fideszes országgyűlési képviselő esetére, aki eltörte élettárs arccsontját, majd az egészet arra próbálta fogni, hogy az asszony megbotlott a család vak házőrzőjében, elesett, s akkor szerezte súlyos sérüléseit.
 
A szocialista politikus bejelentette, hogy a korábban leszavazott javaslataikat ismét benyújtották a parlamentnek, mert ebben az ügyben is elengedhetetlen, hogy az állam szerepet vállaljon az igazságtalanság felszámolásában.