MTI/mszp.hu | Belföld, Gazdaság | országgyűlés parlament
2018. július 03. 15:03

Nem lehet más vélemény, mint a Fideszé?

Nem lehet más vélemény, mint a Fideszé?
Ülésezett a Parlament

Nem lehet más vélemény, mint a Fideszé?

Tóth Bertalan úgy értékelte, hogy a kormány csökkenteni akarja a szólás-, a véleményszabadságot és korlátozni akarja a gyülekezési jogot azért, mert nem tetszik a kormánypártiaknak, hogy van más vélemény, mint az övék. Tóth Bertalan azt firtatta, miért az újságírókat akarják a kormánypártok bántani. Azt gondolják, hogy ettől nem fogja megtudni egy kisvárosi tanár, zöldséges, fodrász, hogyan költik el a közpénzt? - tudakolta. Ha korlátozzák a gyülekezési jogot, megszűnnek a gazdasági, társadalmi problémák? - kérdezte.

Turizmus kulcságazat

Varga László, az MSZP vezérszónoka egyetértett, azzal, hogy a turizmus kulcságazat. A rendezés lehetősége is nagyon fontos, jelentős sikernek tartják azt. Ebben elévülhetetlen érdemei voltak Ujhelyi István EP-képviselőnek, aki nagyon sokat tett, hogy a rendezvényt Magyarországon rendezhessék. Feltette ugyanakkor a kérdést, hogy mennyi lesz a rendezés költsége, és mennyit kívánnak ebből költségvetési forrásból biztosítani? A külső szponzorálással mely cégek éltek eddig, hazai turizmus szereplői támogatják-e és milyen nagyságrendben ezt a rendezvényt - firtatta.

Turizmus világnapja

Gurmai Zita arról beszélt, hogy óriási eredmény, hogy a rendezvénynek Budapest ad otthont. Úgy látta, hogy a budapesti rendezvény fő témája - a turizmus és a digitális átalakulás nagyon aktuális -, ebből az egész magyar gazdaság csak profitálhat. Óvatosságra intett ugyanakkor a keretmegállapodás kapcsán, amely arról szól, milyen feltételekkel jöhet létre a találkozó. Nem derül ki ugyanis, mennyibe kerül a rendezvény a magyar adófizetők számára. Az MSZP csak akkor tudja támogatni a javaslatot, ha erre választ kapnak, illetve arra, ebből mennyi költségvetési forrás. Azon véleményének is hangot adott, hogy "pénzlenyúlásra" használhatják a rendezvényt.

Kérdőjeleket vet fel a javaslat időszerűséget

Varga László szerint a törvényjavaslat időszerűsége komoly kérdőjeleket vet fel és nem hangzott el arról semmi, miért kell módosítani a közvetítési jogokkal kapcsolatos szabályokat. Hány sportszervezetet érint ez a kérdés, hogy szezon közben változtatnak a szabályokon? - tudakolta. Úgy értékelte, a javaslat 80 százaléka technikai és támogatható, de a közvetítési joggal kapcsolatban felvetett kérdésekre választ kell adni. A parlament kedden lefolytatta az állami vagyongazdálkodással összefüggő törvényjavaslat vitáját.

Elfogadhatatlan a javaslat

Varga László elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, tiltakozását fejezte ki, mert szerinte a kormányoldal kinyit egy kaput, amelyet nem szabadna, ezután ugyanis gyakorlatilag bármely állami cégre vonatkozhat az az új szabályozás, hogy a kormány határozatban kijelölhet tulajdonosi joggyakorlókat.

Szerinte az eddigi szabályozás megfelelő garanciákat jelentett. Ezentúl azonban bárkiből lehet tulajdonosi joggyakorló, akiről a kormány úgy gondolja - mondta a politikus.

A szociális gondokat, rendészeti eszközökkel nem lehet megoldani