mszp.hu | Belföld
2020. június 19. 22:31

"Nem lehet messze nézni lehajtott fejjel."

"Nem lehet messze nézni lehajtott fejjel."
Horn Gyula egy európai szintű államférfi volt, akire méltán büszke a hazai baloldal, az MSZP és minden jóérzésű magyar ember.


Nevéhez kötődik hazánk Európai Uniós csatlakozása, de a rendszerváltás idején a határnyitás is.

1959-től dolgozott a Külügyminisztériumban. 1989-től külügyminiszter, 1990-től az MSZP elnöke, 1994-1998 között Magyarország miniszterelnöke. Történelmi érdemeket szerzett a Magyar Köztársaság rendszerváltozás utáni gazdasági, politikai és társadalmi konszolidációjában.

Irányításával sikerült elkerülni a gazdasági csődöt és elindítani az országot az emelkedés útján. Kormánya rendezte hazánk viszonyát a szomszédos országokkal, s ezzel nagymértékben hozzájárult Közép- és Kelet-Európa stabilitásának megerősödéséhez, s egyben a határon túl élő magyarság helyzetének javulásához. Múlhatatlan érdemei vannak Magyarország európai integrációjának kezdeményezésében és megvalósításában.

Horn Gyula egész Európában és a nemzetközi politikai életben köztiszteletben álló személyiség volt. Nagyra értékelték szerepét Európa újraegyesítésében. Németországban díjat alapítottak a nevével és utcát neveztek el róla, így ismerve el a német egység megteremtésében szerzett érdemeit.

Több jelentős külföldi – köztük Károly-díj (Aachen 1990) – és hazai elismerés birtokosa. A német újraegyesítésért kapta a Szabadság díjat 2005-ben, az Osztrák Köztársaság Szolgálatáért Nagy Érdemrend Szalag kitüntetést vehette át (2005), a XIII. kerület díszpolgára.

Horn Gyula politikus 2013-ban, életének 81. évében hunyt el.

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21

Kapcsolódó párttagok