Belföld | előzetes regisztráció közlemény
2012. október 16. 12:13

Nem lesz baja ebből, Rogán úr?

 Rogán Antal az ATV vasárnap este sugárzott, Szabad szemmel című műsorában furcsa magyarázattal szolgált arra, miért tartja szükségesnek a Fidesz-KDNP pártszövetség az előzetes választási regisztrációt. Rogán jelezte, indítványt is benyújt a központi lakcímnyilvántartás eltörlésére, mivel véleménye szerint az államnak nem kell nyilvántartania senkinek a lakcímét. Úgy fogalmazott: a kötelező lakcímnyilvántartás "egy szocialista csökevény". Ha Rogán úr úgy gondolja, hogy a szabad választások, az önkéntes és korlátozásoktól mentes szavazás "egy szocialista csökevény", akkor azt vállaljuk. Az MSZP ugyanis a választási eljárási törvény vitájában tételesen igazolta, hogy a választási regisztrációra semmi szükség nincs, mivel a népesség-nyilvántartás továbbra is alkalmas a névjegyzék összeállítására.

 

Nem tudhatjuk, hogy Rogán Antal csak a választójog csorbítása miatti magyarázkodás zavarában állt-e elő javaslatával, vagy fordulat áll be a Fidesz gondolkodásában. Jó hír lenne, ha a Fidesz felhagyna az álságos nemzeti konzultáció szemfényvesztésével, de úgy vélem, nem ilyen fordulatról van szó. Emlékeztetek arra, hogy például a szociális konzultáció során azért tudta a kormány eljuttatni a családokhoz Orbán Viktor fényképét, mert törvényt alkotott arról, hogy a kormány felhasználhatja az országos személyi adat- és lakcímnyilvántartás adatait.

Az bizonyosnak látszik, hogy Rogán Antal sem Lázár Jánossal, sem a kormány más tagjaival nem egyeztette az ötletét.

Egy, Lázár János nevével jegyzett törvény egyenesen "nemzeti adatvagyonba" vonta a nagy országos állami nyilvántartásokat. A kormány pedig hétfőn törvényjavaslatot nyújtott be, amely a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt feljogosítja arra, hogy a polgárok személyi adatait és lakcímét tartalmazó országos állami nyilvántartásból személyes adatokat ismerjen meg.

Attól tartok, hogy most bajban lesz Rogán úr. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal irányítása ugyanis 2012. június végétől Orbán Viktor feladatkörébe tartozik, amely feladatkört Lázár János útján gyakorolja.

Az nem szokatlan, ha a Fidesz prominensei összevissza beszélnek, vagy ellentmondanak egymásnak, de azért mindennek van határa!

Harangozó Tamás,
frakcióvezető-helyettes