mesterhazy.hu | Belföld | publicisztika mutyi korrupció
2013. június 30. 07:14

Nem leszünk Orbán-gyarmat!

Mesterházy Attila írása a héten.

Az első Orbán-kormány idején még takargatni próbálták az épülőfélben lévő korrupciós hálózatot. "Ne mi nyerjük a legtöbbet" - így szólt az akkori hírhedt jelszó. Mostanra már a tagadással se vesződnek. Szemrebbenés nélkül hivatkoznak a törvényességre - vagyis a Fidesz által naponta megerőszakolt jogszabályokra. A Fidesz saját magára és üzletfeleire szabja a törvényeket, így törvényesít minden gazságot.

Nem kevesebbről van szó, mint az ország szervezett, tervszerű kifosztásáról. A politikai és a gazdasági hatalom egybefonódásáról. Meglátják, megkívánják, elveszik, megszerzik.

Legutóbb a Közgép egyik újabb nyertes pályázatáról derült ki, hogy a Simicska-cég 12 milliárd forinttal többért vállalja a munkát, mint az eredetileg becsült érték. Összehasonlításképp: 12 milliárd forint a teljes tankönyvpiac forgalma. Ez nem mellékes adalék akkor, amikor a szülőket idő előtti és emelt áron történő tankönyvvásárlásra kényszerítik. A Közgép legutóbbi 12 milliárdjából ingyen tankönyvet kaphatna minden gyerek.

A Közgép még nem tudott pályázatot veszteni ebben a kormányzati ciklusban. A gazdaság stagnál, de a Közgép tulajdonosai töretlenül gazdagodnak. Elsősorban Orbán régi barátja, Simicska Lajos. Gazdagodásuk nem viszi előre az országot, hiszen a túlárazott beruházások az emberek zsebéből veszik ki a pénzt. Fontos látni, hogy a következő évek uniós támogatásai is a rablólovagoknál köthetnek ki, ha a Fidesz hatalmon marad. Az Orbán-kormány nem nemzeti fejlesztési, hanem Közgép-fejlesztési tervben gondolkodik. A pénzből jut majd a pártkasszába és a családi bankszámlákra egyaránt. Ahogy eddig is.

Ugyanez zajlik a földpályázatok ügyében. A Fidesz nap mint nap kifosztja az őt eddig támogató, az ígéreteit komolyan vevő gazdákat. A földpályázatok és a földtörvény is csak kevesek gazdagodását szolgálja. E kevesek között kiemelt helyen szerepel az Orbán-család. Ennek ára, hogy gazdák ezrei vesztik el a megélhetésüket és utolsó reményüket. Orbánnak ez nem fáj, őt ez nem érdekli.

Ez a minta érvényesült a trafikbotrány során is. Gazdagodás keveseknek, reménytelenség sokaknak. A cinkelt pályázatok során azok juthattak kedvező üzleti lehetőséghez, akiket a Fidesz listagyárosai politikailag megbízhatónak tartottak. A Fidesz családi vállalkozások romba döntésével jutalmazza janicsárjait, akiktől anyagi hálát és politikai szolgálatokat vár a kampány során.

A 2010-ben hatalomra került kormány vezetői úgy hiszik: egy életre bebiztosítják magukat anyagilag és politikailag. A kétharmadot arra használják, hogy bármilyen gazságot törvényesítsenek, legyen szó akár a csókosok megjutalmazásáról, akár a tisztességes emberek kisemmizéséről. A csókosok sápot juttatnak vissza a gazdának, egyúttal politikai szolgálattal is tartoznak. Ez történik kicsiben és nagyban, állami és települési szinten egyaránt, minden területen. Nem a kormányzás farvizén, csak úgy mellékesen zajlik a korrupció. A rendszer maga korrupt, sőt a korrupció maga a rendszer. A tolvajkormányzás lényege a közjavakkal való visszaélés, a politikai hatalom gazdasági bebiztosítása.  

Mikor Orbán nemzeti szuverenitást emleget, arra gondol: hagyják őt lopni. Mikor nemzeti tőkét mond, akkor arra gondol: gazdagodjanak a haverok. A mindent elöntő nemzeti giccs, a nemzeti érzéssel való visszaélés célja pedig az, hogy visszaéljen azok bizalmával, akik valóban szeretik a hazájukat.

Ezzel a rendszerrel nem lehet egyezkedni, nem lehet kompromisszumot kötni. Ez a rendszer a jelenünket és a jövőnket zabálja fel. Ez a rendszer a többséget áldozza fel egy korrupt kisebbség érdekében. Ilyet korábban csak megszállók tettek. Ennek a rendszernek buknia kell. Vezetőik felelni fognak.

Magyarország ma az Orbán-klán gyarmata. Nem tehetünk mást: küzdünk ellene. Keményen, eltökélten. Győztesen.