atv.hu
2012. április 13. 16:09

"Nem magánvélemény a non-paper" - válaszolt az Európa Tanács az ATV-nek

Az ATV megkereste Thomas Markert, a Velencei Bizottság titkárát a portálunk által közzétett non-paperrel kapcsolatban, amelyet a magyar kormány képviselője Markert magánvéleményének minősített. Thomas Markert titkársága azt válaszolta, hogy az ügyben az Európa Tanács főtitkára illetékes válaszolni. Thorbjorn Jagland főtitkár szóvivője, Daniel Holtgen az alábbi interjút adta az ATV-nek.

Meg tudja erősíteni azt, hogy Thomas Markert magánvéleménye volt a magyar médiában nyilvánosságra került non-paper, amint azt Prőhle Gergely külügyi államtitkár állította?

A Velencei Bizottság és a magyar kormány párbeszédet folytat egymással. Ennek a párbeszédnek az egyik eleme volt a Thorbjorn Jagland főtitkár budapesti látogatása után átadott írásos közlés. A magyar média erről számolt be. A dokumentum segítséget kíván nyújtani az Európai Tanács, a Velencei Bizottság és a magyar kormány közötti párbeszédhez. Az írásos közlés a Velencei Bizottságtól származik, és az Európa Tanács főtitkárának tudtával készült. Nem kötelező érvényű dokumentum, hanem a magyar kormánnyal jelenleg zajló tárgyalások egyik eleme, amelyben a Velencei Bizottság kifejtette az álláspontját. Ennél nem több és nem is kevesebb.

Eszerint nem állja meg a helyét az, hogy Markert úr magánvéleményt közölt volna?

Thomas Markert úr a Velencei Bizottságot képviseli, ezért az írásos közlés nem a magánvéleménye, hanem a Velencei Bizottság közlése, amellyel a magyar kormánnyal való párbeszédhez kívánt hozzájárulni. Az Európai Bizottság főtitkára budapesti látogatása alkalmából megegyezett a magyar kormánnyal, hogy folytatják a párbeszédet, és ennek több különböző formája van, ideérte ezt az írásos közlést is.

A magyar igazságszolgáltatási reformmal kapcsolatos közlésen kívül készült más témában is állásfoglalás a Velencei Bizottság részéről?

Nincs tudomásom arról, hogy a főtitkár budapesti látogatása óta további írásos közlés készült volna, de ezt az információt még nem tudtam egyezteti a Velencei Bizottsággal, azonban nem tartom valószínűnek, hogy bármi más írásos párbeszéd zajlott volna az említetten kívül.

Az említett írásos közlésre érkezett már válasz a magyar kormánytól?

Természetesen a párbeszéd keretében lesznek további levelezések és egyeztetések. Ezért hangsúlyozom a megbeszélések folyamatos jellegét. Ez a párbeszéd nem nyilvános jellegű, ezért a további egyeztetések időpontjáról a magyar kormányt kell megkérdeznie. Ők tudják megmondani azt, hogy mikor fognak válaszolni és reagálni (erre a közlésre). Mi ezen a ponton nem szabtunk meg határidőt.

Megismétlem, az írásos közlés a magyar kormány és jelen esetben a Thomas Markert által képviselt Velencei Bizottság között zajló párbeszéd része. Most nyilvánvalóan a magyar kormánytól függ, hogy folytatja ezt a párbeszédet. A magyar kormány kétségkívül válaszolni fog, de ezt a kérdést a magyar kormánynak is fel kell tennie. Mint Jagland főtitkár szóvivője, nincs információm arról, hogy ilyen válasz született volna már, de biztos vagyok abban, hogy a dialógus folytatódni fog.

atv.hu / Morvay Péter

atv.hu/cikk/20120413_nem_maganvelemeny_a_non_paper_valaszolt_az_europa_tanacs_az_atv_nek