Nem Magyarországon keresztül érkezik az azeri földgáz Európába

„Nyugat-Európa számára előnyös, Magyarország számára hátrányos, hogy az orosz energiafüggőségünket csökkentő azeri földgáz mégsem az eddig előnyben részesített Nabucco, hanem az 500 kilométerrel rövidebb Transz-adriai földgázvezetéken (TAP) keresztül jön Európába” – kommentálta a Shah Deniz II. földgázmezőt kitermelő konzorcium döntését Herczog Edit.

A szocialista energiapolitikus hozzátette, míg a kormány kisebb diplomáciai vihart kavart Kaukázus-politikája nem tette meg a kívánt hatást, az Uniót magára haragító kormányzati szabadságharcnak minden bizonnyal volt szerepe abban, hogy a befektetők bizonytalannak ítélték meg a bolgár-román-magyar útvonal sorsát.
 
Herczog Edit szerint érthető a Bizottság öröme, hiszen a Kaszpi-tengeri gázt Törökországból Albánián keresztül Olaszországba szállító TAP nemcsak Európa energiaellátás-biztonsági problémáira ad hatékony választ, de rövidebb, így költséghatékonyabb is a Nabucconál. Az EP-képviselő szerint ezzel a hosszú folyamatot lezáró döntéssel nemcsak az bizonyosodott be, hogy Orbán Viktor politikája Európában hiteltelenné tette az országot, de arra is rávilágít, hogy keleti partnereink sem bíznak bennünk. „A kormányzati rövidlátás miatt Magyarország ismét kimarad egy az Európa többi része számára előnyös döntés kedvező fejleményeiből” – értékelte a helyzetet a képviselő.