mszp.hu | Belföld
2024. április 24. 10:45

Nem maradhatnak otthon nélkül a Rákosrendezőn élők

Nem maradhatnak otthon nélkül a Rákosrendezőn élők
Zugló vezetése mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a rákosrendezői beruházás helyén élő családok kielégítő megoldást kapjanak és ne kerüljenek utcára. A Fővárosi Közgyűlés előtt tartott sajtótájékoztatót szerdán Horváth Csaba, Zugló polgármestere, a közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője. A szocialista politikus két fontos témát emelt ki: a rákosrendezői „mini-Dubai” beruházást, valamint a Duna-parti Építési Szabályzat módosítását. Elmondta, mindkét esetben olyan megoldásra törekednek, amely mindenki számára megfelelő.

180 napja nem tudni semmi konkrétumot a Rákosrendezőre tervezett beruházásról, eddig csak annyi látszik körvonalazódni, hogy „magas lesz, nagy lesz és nagy a kockázat, hogy valami nem jó készül ott, olyan, ami adott esetben tönkreteszi a környékén élők életét” – mondta el Horváth Csaba. Zugló szocialista polgármestere szerint éppen ezért továbbra is ragaszkodnak ahhoz, hogy az információk Zugló teljes lakosságához eljussanak, és mindent meg fognak tenni, hogy a követkető hetekben végre érdemi vita kezdődjön arról, mi szolgálja a helyiek érdekét. A szocialista politikus szerint ez egy szellős, zöld parkváros koncepciója.

Egy másik fontos kérdés is felmerül a beruházással kapcsolatban, ugyanis két tucat, a Rákosrendező környékén élő családot fenyeget a kilakoltatás veszélye. Horváth Csaba egy hónapja járt az Építési és Közlekedési Minisztériumban, tárgyalt a MÁV vezérigazgatójával, akkor részükről az a kérés fogalmazódott meg, minden család problémájára legyen megnyugtató megoldás, hiszen egyetlen család sem kerülhet az utcára. A tárgyalások ellenére, 30 nap alatt nem kapott kézhez semmilyen adatot Zugló önkormányzata.

Horváth Csaba kiemelte, folyamatosan kapcsolatban vannak az érintett családokkal, így naprakész információik vannak arról, mi történik, így tudják azt is, hogy a MÁV továbbra is fenyegetőzik, május 30-ával mindenképpen el kell költöznie az érintetteknek. „Mi egyet tudunk mondani, hogy minden létező jogi és egyéb eszközzel meg fogjuk védeni a lakókat és nem fogjuk őket engedni, hogy az utcára tegyék bármilyen megoldás nélkül, amit ők is elfogadnak” – szögezte el a XIV. kerület vezetője.

A Fővárosi Közgyűlés ülésén egy másik fontos kérdés is napirenden van, ez a Duna-parti Építési Szabályzat módosítása. Régi álom a Duna-part rendezése, ez azonban nem jelenthet egyet a személyhajósok kiszorításával, akik magyar kisvállalkozóként dolgoznak nap mint nap a folyón, és több ezer embert foglalkoztatnak. Így mindenképp olyan megoldást kell találni, ami nem veszélyezteti a személyhajósok mindennapjait, ugyanakkor a városkép javítása tekintetében is előre lehet lépni.

A Duna-parti Építési Szabályzat mai elfogadásával 2026-ig áll rendelkezésre idő, hogy a budapestiek, a turisták és a hajósok számára is kielégítő megoldás szülessen. Horváth Csaba arra kérte a hajósokat, hogy kellő nyitottsággal üljenek tárgyalóasztalhoz, és ne tekintsék véglegesnek a mai közgyűlési döntést.

Kapcsolódó párttagok