Népszava
2011. október 07. 09:47

Nem megy arrébb a Fidesz

Ahogy 2006-ban, idén sem enged a Fidesz saját október 23-ájából és mindenképpen az Astoriánál kívánja megtartani rendezvényét a 2006-os rendőrerőszak áldozataira emlékezve. A gond ezzel csak az, hogy a helyszíntől néhány száz méterre, a Szabad sajtó útjára már hetekkel korábban bejelentette a rendőrségen kormányellenes tüntetését az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (EMS) nevű Facebook-csoport, amelyet a BRFK tudomásul is vett.

Mivel hétfőn a Fidesz is "bejelentkezett" aznapra, a 100 ezres tömeget váró EMS aggodalmát fejezte ki, mi lesz, ha a két tömeg összetalálkozik. Miként azt a csoport írta közleményében a "hagyományosan kétmilliós" Fidesz-rendezvény "nagyon komoly biztonsági, szervezési kérdéseket vet fel". Az EMS-tüntetés délután 4-kor, a Fideszé délután 3-kor kezdődne, ez azonban az összegyűlő tömeg várható nagysága miatt aggályokat vet fel.

Miként azt a szervezet írta közleményében, "a demokratikus diskurzus erejében hívő tagjaiként" akár örülhetnének is a közelségnek, hiszen így a Fidesz "legkitartóbb híveinek is közvetlen lehetőségük lenne meghallgatni, miért is van elegünk az Orbán-rezsimből". A szó szoros értelmében életveszélyesnek tartják, hogy a Fidesz ugyanabban az időben az Astorián kívánja a saját megemlékezését megtartani.

Hivatkoztak a West Balkánban korábban kitört pánik tragikus következményeire, illetve a 2006 augusztus 20-i, halálos áldozatokat szedő viharra, amelyek szerintük "arra figyelmeztetnek minden, a közösségért felelősséget érző embert, hogy jól biztosított megközelítési és menekülő útvonalak nélkül semmilyen nagyobb rendezvényt nem szabad megrendezni". A március 15-én ugyanott sok tízezres tömeget megmozgató tüntetést is szervező EMS hozzátette: a Fidesz "épp ezeket az útvonalakat zárta el" az Astoriai helyszínválasztással.

Juhász Péter, az EMS - "Nem tetszik a rendszer?" elnevezésű - tüntetésének szervezője, illetve a Fidesz egyik képviselője tegnap "ismételt megegyező tárgyalást" tartott a rendőrségen, ám ez nem vezetett eredményre. A Fidesz egyértelművé tette: nem tágít a helyszíntől. Meglepő módon pedig - miként az az interneten is nyilvánosságra hozott rendőrségi jegyzőkönyvből kiderült - a Fideszt képviselő személy arra hivatkozott: nem is hallottak az EMS tervezett tüntetéséről, de már csak "a történelmi hagyományok miatt" sem áll módjukban módosítani a helyszínt. A jegyzőkönyvből az is kiderül, Juhász hiába hivatkozott egy esetleges vis maiorra, és hangsúlyozta a menekülési útvonalak fontosságát, a fideszes annyit ismételgetett: "megfelelő tájékoztatás esetén sem a megközelítés, sem a távozás" nem jelenthet problémát.

Az EMS számára jogi segítség nincs, hiszen az "elsőbbségi szabály" - vagyis az, ki jelentette be előbb a szándékát azonos időpontra és helyszínre - ma már nem érvényes. Lapunk úgy tudja, a rendőrség amúgy tudomásul vette mindkét rendezvényt, így a BRFK-ra hárult a feladat, hogy "felossza" a helyszínt a fideszesek és a civilek között.

Pont attól tartottunk, hogy a rendőrség az Astoriánál lezárja a területet, így akik esetleg a Blaha Lujza tér felől közelítenék meg a mi rendezvényünket, csak a fideszes tömegig jutnának, vagy csak hatalmas kerülővel érkeznének a Szabad sajtó útjára - mondta lapunknak Juhász Péter. Noha a jogvédő szerint "kommunikációban nyilván jól jön" a Fidesznek, hogy íly módon a saját tömegüket növelhetik, de mindkét tömeg számára lehetetlenné teszik a távozást éppen "a legszélesebb menekülőúton". Pláne, ha provokátorok is képbe jönnek. Arra reagálva pedig, hogy már csak a "történelmi hagyományok miatt sem" módosítanak, Juhász emlékeztetett: sem tavaly, sem tavalyelőtt nem tartottak ott rendezvényt a fideszesek, tehát felesleges erre hivatkozni. Hangsúlyozta: nem tágítanak, ismételten a Fideszhez fordulnak, illetve nemzetközi jogvédők segítségét is kérik.

Lapunk fideszes forrásból úgy értesült, október 23-án Orbán Viktor lesz a Fidesz-rendezvény egyik szónoka.

B. L. N. / Népszava

Az eredeti cikk az alábbi linken olvasható:

http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=478749