2012. július 13. 09:04

Nem mese: itt a „sárgacsekkadó”!

A parlament Fidesz-KDNP-s többsége − így Békés megye több kormánypárti képviselője is: Babák Mihály, Dancsó József, Dankó Béla, Farkas Zoltán, Hanó Miklós, Kovács József, Vantara Gyula, Simonka György, Gajda Róbert − hétfőn megszavazta a banki műveleteket megadóztató törvényjavaslatot. E szerint illeték terheli a készpénzfelvételeket és -befizetéseket, a banki átutalásokat, a csoportos beszedéseket, a bankkártyás vásárlásokat és a postai pénzforgalmi tranzakciókat is. Gyakorlatilag tehát szinte minden pénzügyi tranzakciót, ez is volt a fideszes javaslat célja: a gyors pénzbeszedés. A köznyelvben ez az új sarc „sárgacsekkadóként” híresült el.

Az Országgyűlésben az MSZP-frakció sajnos hiába érvelt a javaslat ellen, amely nem más, mint Matolcsy György és Orbán Viktor „tündérmeséjének” (vagy inkább: rémmeséjének) egyik újabb állomása. Egy újabb sarc, amelyet kivetnek az emberekre, hiszen ne tévedjünk, bár nevében „tranzakciós illetéknek” hívják, és azt a pénzintézeteknek kell befizetni, de végül úgyis az emberek hátán csattan az ostor, és a számlát nekik kell állniuk.

Szükségük van a központi költségvetésnek a milliárdos bevételekre, hiszen kell a pénz Orbán magánhadseregére, kell a kevés gazdagot még gazdagabbá tevő egykulcsos adó miatti kieső bevételre, kell a futballstadionokra stb. E közben itt Békés megyében is egyre nehezebben élnek az emberek, aki csak tud, máshol keres megélhetést, az élet a 2010-es kormányváltás óta nem jobb, hanem rosszabb lett.

És most már az összes pénzügyi tranzakciót is (pénzfelvétel, átutalás, bankkártyás vásárlás stb.) „sárgacsekkadóval” sújtják. Nem ezt ígérték, sőt, ezt sehol sem ígérték. Ahogy a postán a minap én is egy csekket befizetőtől hallottam: „Elég volt!”

Varga Zoltán,
országgyűlési képviselő,
az MSZP Békés megyei elnöke