2011. május 31. 17:47

Nem mindegy mi lesz a Mol-részvények sorsa

Kákosy Csaba korábbi gazdasági és közlekedési miniszter az MSZP Közgazdasági Tagozatának keddi ülésén a második Orbán-kormány elmúlt egy évéről beszélt.

A nyolc éves szocialista kormányzás alatt sem, de a mi még szörnyűbb, hogy az elmúlt egy évben sem tudott a Fidesz gazdasági stratégiát lerakni az asztalra. Kákosy szerint a kormánypártban egymásnak ellentmondó és konfliktusban álló elképzelések vannak, ezért is lehet, hogy 12 hónap alatt három gazdasági stratégia is felbukkant.

A Fidesz egyre komolyabb lépéseket tesz az államkapitalizmus felé, nagy és erős államot hoz létre. Ez azonban hadüzenet a gazdasági szabadságnak, hiszen a jogbiztonság megszűnik, egész szektorokat írhatnak ki a rendszerből egy tollvonással – vélekedett a korábbi miniszter.

Erre példa a telekommunikációs szektorra kirótt válságadó, mely a T-mobil nyereségének 42 százalékát veszi el, a Vodafone-t pedig vesztességessé teszi. Ebben a hangulatban pedig nem érkeznek befektetők Magyarországra, de a belföldi vállakozók sem itthon szeretnék elképzeléseiket megvalósítani.

Az innováció, illetve a kutatás-fejlesztés terén semmit nem tudott felmutatni a kormány, és míg a világon az energiapiac mindenhol növekszik, hazánkban nyoma sincs ennek a tendenciának.

Az energia terén különösen fontos az ellátás biztonsága, így nem mindegy, hogy mi lesz a kormány birtokába jutott Mol-részvények sorsa – emelte ki Kákosy Csaba.