Nem nyalogathatjuk sebeinket

Voltak nehéz pillanatok, kemény viták, de az utóbbi napok ellenzéki egyeztetéseinek szereplői Molnár Zsolt szerint értették és érezték a felelősséget. Az MSZP kampányfőnöke lapunknak azt mondta: a tárgyalássorozat amolyan csapatépítő tréning volt, amely az elmúlt években kissé eltávolodott szereplőket közelebb hozta egymáshoz. A megállapodást követően nem kell újratervezni a kampányt, hiszen a kormányváltó szövetség tagjai azonosan gondolkodnak a jogállam helyreállításáról, az elmúlt négy évben elszegényedett tömegek napi problémáinak megoldásáról, a szabadságról, a jövőről.

- Nyolc nap alatt létrejött az, ami korábban egy évig nem sikerült. Mivel magyarázható ez?

- Úgy látom, hogy a karácsonyi ünnep és az újév alkalmas volt valamennyi szereplő számára, hogy számot vessen az elmúlt három évvel és elgondolkozzon a jövőről. Valamennyien megértették, hogy az egyéni és a pártérdekek nem lehetnek akadályai egy sokkal fontosabb, az egész országot érintő célnak, a kormányváltásnak.

Ezért, bár az elmúlt nyolc napban a tárgyaláson résztvevők több időt töltöttek egymással, mint a családjukkal, és voltak nehéz pillanatok, kemény viták, de egyértelmű, mindenki értette és érezte a sors által ráruházott felelősséget. Nagyon sok döntést kellett meghozni, hiszen nem csak a közös miniszterelnök-jelöltben, a programok harmonizációjában, a lista összetételében, az egyéni választókerületben induló jelöltek átrendezésében, hanem a közös kampány feltételeiben is meg kellett állapodni.

A jelenlegi hatalom mindent elkövetett, hogy minél több nehézséget támasszon, minél jobban ellehetetlenítse az összefogás feltételeinek megteremtését. A demokratikus ellenzéknek azonban sikerült ennek a kihívásnak eleget tennie. Létrejött az összefogás, a győzelem szövetsége. Ezért köszönet mindazoknak, akik az elmúlt nyolc napban segítették ezt a folyamatot, akik személyesen is áldozatot hoztak, és különösen azoknak, akik látszólag vesztesei lettek ennek az együttműködésnek.

- Még az utolsó pillanatban sem volt biztos, hogy megszületik a megállapodás. A felek ugyanis nehezen fogadták el egymást. Hogyan fognak tudni együtt dolgozni?

- Egy ilyen tárgyalássorozat - bár kemény erőpróba - csapatépítő tréningnek is felfogható. Az elmúlt években kissé eltávolodott szereplőket hozott egymáshoz közelebb. Itt igazolódik be az a mondás, hogy a politikában néhány nap, néhány hét is milyen soknak számít. Ha visszagondolunk arra, hogy december végén milyen esély látszott a széles körű összefogásra, a közös miniszterelnök-jelöltre, és mennyi minden történt két hét alatt, akkor láthatjuk, hogy ez milyen igaz. Ezért akik úgy gondolják, hogy megkésett az összefogás, tévednek. A rendelkezésre álló legalább két és fél hónap több, mint elegendő céljaink megvalósításához, a kormányváltáshoz.

- Újratervezik a kampányt?

- Nincs szükség erre. A győzelem szövetségében mindenki azonosan gondolkodik a lényegről, a jogállam helyreállításáról, az elmúlt négy évben elszegényedett tömegek napi problémáinak megoldásáról, a szabadságról, a jövőről. Azonban értve a kérdést, nyilván szükség lesz egyes területeken összehangolásra. A közös miniszterelnök-jelölt, a közös logóhasználat tervezést igényel, és természetesen a kommunikáció pontos, a felek sajátosságaira is figyelő megtervezésére is szükség van.

- Korábban arra készültek, hogy a listás helyekért folyó küzdelemben önállóan vesznek részt a szocialisták, ha viszont közös lesz a lista, akkor a programokat is össze kell hangolni, e nélkül ugyanis nem egyszerű a közös üzenetekben megállapodni. Az idő viszont egyre fogy április 6-ig.

- Az Együtt-PM-mel a szövetség megkötésekor aláírtuk azt a közpolitikai megállapodást, 25 pontot, ami a közös kormányzás alapja lesz. Ezt a programot a DK még augusztusban elfogadta. A DK-val ráadásul tavaly hónapokon át egyeztettünk, és a lényegi kérdésekben egyetértettünk. Azóta az MSZP, az Együtt-PM, a DK és a Liberális Párt is nyilvánosságra hozta elképzeléseit. Aki elolvassa, láthatja: alapvető ellentétek nincsenek, a jövő kormányzásának napi kérdéseit pedig rendezni fogjuk.

- Azért a DK 16 pontja nem mindenben felel meg az MSZP ízlésének.

- Természetesen, hiszen ha mindenben egyetértenénk, nem lennénk külön pártban. Nyilvánvalóan vannak hangsúlybeli eltolódások, ettől lesz sokszínű és értékes a kampányunk, majd a kormányzásunk. Az Együtt-PM-mel lényegében mindenben megállapodtunk, a DK-val még vannak nyitott érdések, de hangsúlyozom: ez a párbeszéd erősíti a kormányváltást és a majdani közös kormányzást.

- Nincs szükség közös programra?

- Ilyen programja van a szövetségnek. A kisebb különbségeket át tudjuk hidalni a kormányzásban. A DK azzal, hogy csatlakozott az összefogáshoz a maga részéről is kinyilvántotta, nincsenek elvi akadályai a kormányváltásnak és a közös kormányzásnak. A többi ehhez képest fontos, de mégis csak részletkérdés.

- Mikor indul a közös kampány? Eredetileg arról volt szó, hogy január 6-án már kint lesznek a Fidesz ígéreteit a valósággal szembesítő óriásplakátok.

- Január második hetében meg is jelentek a közterületi plakátok, az első hullám már látható az utcán. Aki pedig bekapcsolja bármelyik tévécsatornát, vagy kimegy az utcára, az találkozhat az MSZP-vel és szövetségeseivel, aktivistáival bármikor Budapesten és az országban. Jelöltjeink e mellett ajtóról ajtóra járnak és beszélnek az emberekkel a hétköznapi problémákról, illetve az arra adott megoldásokról. Az összefogás jelöltjei nem közpénzből leveleznek, nem a kormányzati sikerpropagandában bíznak, hanem valódi párbeszédet folytatnak. A kampánynak egyébként lesz hivatalos kezdete is, a választás előtti 50. nap.

- A Fidesz az aktivisták mellé már toborozza az úgynevezett magyar csapatot, a demokratikus ellenzék viszont mostanáig inkább külön kampányolt.

- Az Együtt-PM-mel már korábban elkezdtük a közös kampányt, ez most szélesebb összefogássá alakult. A Fidesz a rezsicsökkentés ürügyén próbál újabb aktivistákat toborozni, de mivel megtévesztő módon teszi, ezt egyértelműen a gyengeség jelének tartom.

- Gyurcsány Ferencről azt mondják, elég kemény tárgyalópartner, a kampányban viszont fegyelmezett. Ez igaz?

- Abban biztos vagyok, hogy Gyurcsány Ferenc velünk együtt azok közé tartozik, akik mindenkinél jobban le akarják váltani a mai kormányt, ezért biztos vagyok abban, hogy a kampányban csapatjátékosként, a közös ügyet legjobban szolgálva fogja tenni a dolgát. Az pedig természetes, hogy a tárgyalások során a DK első embereként keményen képviselte pártja érdekeit.

- Ezek szerint jó a hangulat?

- Egyértelműen bizakodó, ez a jó szó. Lényegesen közelebb kerültünk a kormányváltáshoz azzal, hogy a korábban kicsit nehezebben értelmezhető koordinált indulás helyett az emberek számára könnyen érthető, egyértelmű megoldást találtunk. És végül, de nem utolsó sorban tisztázódott, hogy Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt, Orbán Viktor kihívója.

- A Fidesznél egyetlen kampányfőnök, egyetlen stáb irányít, az ellenzéki együttműködésben viszont több kampányfőnök dolgozik majd, ráadásul többfajta érdeket kell összehangolniuk. Hogy fog ez sikerülni?

- Megtisztelőnek tartom, hogy Szigetvári Viktorral és Karácsony Gergellyel már fél éve együtt dolgozunk. Ez a csapat egészül most ki Molnár Csabával, a DK, és Boruzs Andrással, a Liberálisok kampányfőnökével. Valamennyiüket jól ismerem. Mind az öten hiszünk a közös ügyben, és egészen biztos vagyok abban, hogy minden nehézség és akadály ellenére meg fogjuk oldani a feladatot. A többfajta érdek lényegében azonos. A köztársaságnak kormányváltásra van szüksége.

- Ron Werber tanácsait elfogadja majd a többi párt?

- Ron Werber az MSZP és Mesterházy Attila tanácsadója. Nyilvánvaló, hogy javaslatai ott lesznek a közös kampányban.

- Azt mondja, hogy január közepén elindul a kampány. Ezek szerint addigra meglesznek a szlogenek és mindaz, amivel maguk mellé akarják állítani a választókat?

- A kampány politikai értelemben elindult, ezért természetes, hogy a szövetséget alkotó pártok kommunikációjában, megnyilvánulásaiban kifejezik azokat az üzeneteket, amelyek a kormányváltás szempontjából a legfontosabbak. De lesznek olyan kampányelemek, amelyek csak februárban, márciusban vagy az utolsó napokban látszanak majd. A legnagyobb kihívás a bizonytalan választók megszólítása, és ezáltal a választási részvétel növelése. Egyértelmű, hogy akik elégedetlenek a mai Magyarországgal, akik változást akarnak, de tavasszal otthon maradnak, azok Orbán Viktorra szavaznak - akkor is, ha ők ezt nem így akarják, vagy erről mást gondolnak.

- Azok a szereplők, akik eddig gyakran mondtak olyasmit egymásra a nyilvánosság előtt, amit nem kellett volna, hogy fogják tudni meggyőzni arról a bizonytalanokat, hogy képesek együtt kormányozni?

- Azt gondolom, hogy olyan sérelmek nincsenek, amelyeket nem írt felül az elmúlt négy év kormányzása. Valamennyi szereplőnek közös a felelőssége, nem nyalogathatjuk sebeinket, nem tekinthetünk a múltba, hiszen az a kihívás, amit a jelenlegi hatalom leváltása jelent, csak azt engedi, hogy a jövőt nézzük, és kellő nagyvonalúsággal kezeljük a múlt sérelmeit. Biztos vagyok benne, hogy a szövetséget alkotó többi párt és annak politikusai is hasonlóan gondolodnak. A bizonytalan választók meggyőzése a következő két hónap feladata. Nagyon fontos, hogy ezek a választók mit látnak majd a szövetség vezető politikusaitól, milyen példát mutatunk nekik az összefogásba vetett hitről, az együttműködésről, a közös kormányzás lehetőségéről. Ne felejtsük, a kormányváltás fontos, azonban mégis csak eszköz a jogállami, biztonságot nyújtó Magyarország megteremtéséhez.

(Népszava, Fazekas Ágnes)