mszp.hu | Belföld | Egészségügy Foglalkoztatás Oktatás
2020. december 07. 11:36

Nem parkolópályára kell tenni a tanárok tesztelését, hanem automatikusan biztosítani kell a 100%-os táppénzt a számukra!

Nem parkolópályára kell tenni a tanárok tesztelését, hanem automatikusan biztosítani kell a 100%-os táppénzt a számukra!
Maruzsa Zoltán szerint irreális elvárás, hogy minél szélesebb körben, akár az ország valamennyi lakosát érintően végezzenek teszteléseket a koronavírusra. Ha az államtitkár csak egy kicsit messzebbre tekintene - Szlovákiáig vagy Ausztriáig -, akkor láthatná, hogy ez nem egy lehetetlen küldetés.

 A Fidesz kezében van minden eszköz - pénz, paripa, fegyver -, akkor mégis mi akadályozhatná meg egy mindenkire kiterjedő szűrés elrendelésében?

Inkább az az irreális elvárás, hogy a magyar kormány a megfelelő időben hozza meg a szükséges intézkedéseket. A kormány ugyanis még a célzott teszteléseket sem volt képes megfelelő módon lebonyolítani, ezért miután meglátta a vártnál alacsonyabb részvételi adatokat úgy döntött, hogy bizonytalan ideig beszünteti a pedagógusok tesztelését.

Az alacsonyabb részvételnek az az oka, hogy a tanárok is félnek a jövedelemkieséstől - nem is alaptalanul-, mivel ha megfertőződnek, akkor nem jár nekik automatikusan a 100%-os táppénz. Azt ugyanis csak akkor kaphatja meg egy pedagógus, ha a kormányhivatal azt állapítja meg, hogy a munkájából kifolyólag betegedett meg. Tehát vagy megkapja, vagy nem.

A tanárok azért mondanak le inkább az önkéntes koronavírus-szűrésről, mert a jelenlegi szabályozás anyagilag bünteti azt, aki a tünetei miatt otthon marad. Éppen ezért a Fidesznek nem parkolópályára kellene állítani a teszteléseket, hanem meg kellene hoznia azokat a döntéseket, amelyek hozzájárulnának a magasabb részvételhez.

Az MSZP szerint, mindent meg kell tenni annak az embertelen helyzetnek az elkerülése érdekében, hogy az embereknek dönteniük kelljen az anyagi biztonságuk és a saját, vagy mások egészsége között. Ezért javasoljuk, hogy automatikusan kapjanak a fizetésük 100 százalékának megfelelő táppénzt mindazok, akik igazoltan koronavírus-fertőzöttek, vagy karanténba kényszerülnek.

 

MSZP

Bővebb információ: Bangóné Borbély Ildikó, országgyűlési képviselő