Észak Online | Belföld, Gazdaság | Miskolc fészekrakók
2012. november 06. 18:17

Nem segít a hatalom Fészekrakó-ügyben!

Megakadályozta a Fidesz és a Jobbik, hogy megtárgyalja a parlament az MSZP megoldási javaslatát.

Nem tárgyalja a parlament az avasi fészekrakó-probléma megoldását célzó szocialista határozati javaslatot, mert hétfőn az Országgyűlés Ifjúsági, Szociális, Családügyi és Lakhatási Bizottságának fideszes és jobbikos tagjai elutasították az előterjesztés tárgysorozatba vételét. A szocialisták szerint nem véletlen, hogy a Fidesz és a kormányzópárttal rendszerint együttműködő – mint fogalmaztak – „testvére, barátja", a Jobbik is nemmel szavazott a bizottsági ülésen: nekik nem érdekük ugyanis, hogy a problémát minél hamarabb megoldják, hiszen akkor nem lehetne, amúgy alaptalanul, a szocialistákat gyalázni, vagy masírozni a problémás miskolci városrészekben.

Minderről Gúr Nándor (balról a második), Káli Sándor (jobbszélen), dr. Simon Gábor (balról a harmadik) és dr. Varga László (balról az első) beszéltek kedden Miskolcon. Mint arról többször is beszámoltunk, a négy miskolci MSZP-s országgyűlési képviselő október 15-én nyújtotta be a parlamentnek azt a határozati javaslat-tervezetet, amely Fészekrakó-ügyben indítványozza, hogy a kormány különítsen el egymilliárd forintot a miskolci Avas lakótelepen visszaélésekkel eladott lakások megvásárlására és a felhalmozódott rezsihátralékok rendezésére.

Azt javasolták, hogy a Miskolcon csalással megszerzett ingatlanokat a Nemzeti Eszközkezelő vásárolja meg, az állam pedig biztosítsa, hogy önkormányzati vagy belügyminisztériumi bérlakásként a térség eladósodott, hitelkárosult családjainak rendelkezésére álljanak. Véleményük szerint ennek forrása például a debreceni stadion építésére vagy más "luxusberuházásokra" szánt összeg lehetne.

Dr. Varga László kedden arról beszélt, hogy a bizottsági ülésen a fideszes képviselők még csak hozzá sem szóltak előterjesztésükhöz, simán leszavazták annak tárgysorozatba vételét. A jobbikosok is ugyanígy tettek, azzal a különbséggel, hogy ők ugyan hozzászóltak, ám egyetlen épkézláb megoldási javaslatot sem tudtak az előterjesztés alternatívájaként felmutatni. Mint mondta, a Fidesz-Jobbik együttműködés miatt így a parlament nem tárgyalhatja a javaslatot, noha annak elfogadása – az MSZP megítélése szerint – megoldást jelenthetett volna a problémára úgy, hogy közben még az állam is jól jár. „Ez egy olyan állami befektetés lehetett volna, amely már rövid-, vagy középtávon is megtérül" – jelentette ki. Ráadásul a csalóktól, nem fizetőktől megszerzett lakások rendbe tételével, a társasházi tartozások rendezésével még emelkedhetnének is a lakásárak az érintett városrészekben.

Gúr Nándor szerint a hatalom ebben az ügyben a homokba dugja a fejét, s a problémát egyáltalán nem akarja megoldani. Mindkét pártnak, a Fidesznek és a Jobbiknak is az a célja, hogy fenntartsa a feszültséget, s ennek apropóján együttes erővel szidhassák politikai ellenfeleiket. Ahelyett, hogy a városlakók életének könnyítésére törekednének, rendre olyan döntéseket hoznak, amelyek nehezítik az itt élők helyzetét. Emlékeztetett: a városvezetés most éppen azt tervezi, hogy a már meglévő ingatlanadót, az építményadót megemeli, s újabb ingatlanadót vet ki, mégpedig a telekadót. A képviselő követelte, hogy vonják vissza a javaslatot, ne terheljék tovább a miskolciakat (a sajtótájékoztatót követően érkezett a hír, hogy a jegyző tényleg visszavonta az erről szóló előterjesztést – a szerk.).

Káli Sándor abban bízik, hogy az igazságszolgáltatás hamarosan pontot tesz az évek óta húzódó, mintegy 4 milliárd forintnyi kárt okozó csalássorozatokkal kapcsolatos ügyek végére, s tételesen bebizonyítja, hogy legalábbis az egyik főszervező „fideszes érintettségű ügyvéd".

Dr. Simon Gábor sem a fideszes városvezetésnek, sem a kormánynak nincs fogalma arról, mi történik a városban, milyen problémákkal küzdenek az itt élők. A miskolci önkormányzat szeptemberi közgyűlésén például három fideszes képviselő három különböző számot jelölt meg arra a kérdésre, hogy tulajdonképpen mennyi fészekrakó-programos lakással vannak gondjai a városnak és társasházaknak.

Szólt arról is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy októberi nyilatkozata szerint vannak, akik ma jobban érzik magukat az utcán, például Miskolcon, a Lyukóban, melynek – idézte a szocialista képviselő a belügyminiszter szavait – „lakásait, házait néhány éve elfoglalták a hajléktalanok, különféle jogtalanságokból élő emberek, a közigazgatás tétlenül nézte. Ma ez a hely ismét Miskolc ékszerdoboza". Dr. Simon Gábor szerint ezt az abszurdumot nem lehet szó nélkül hagyni, ezért az MSZP Ékszerdoboz címmel fotópályázatot hirdet. A feltételeket még ezen a héten közzéteszik, s várják azokat a fotókat, amelyek leleplezik a belügyminiszter nevetséges állítását.