Népszava | Belföld | népszava
2014. május 28. 11:50

Nem sértett törvényt Mesterházy

Megszüntette a szabálysértési eljárást Mesterházy Attila ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróság. 

Az MSZP elnökét fideszes és jobbikos képviselők idéztették az igazságszolgáltatás elé, mert véleményük szerint a pártelnök akadályozta a nemzetbiztonsági bizottság vizsgáló-bizottságának munkáját azzal, hogy nem jelent meg a testület előtt. A parlamenti bizottság még a választások előtt arról akarta kérdezni Mesterházyt: tudomása szerint a szocialista frakcióban kinek van külföldi útlevele.

A bíróság megállapította, hogy szabálytalanul küldték az idézést Mesterházynak, aki ennek ellenére írásban válaszolt a testület kérdéseire. A bíróság azt is kimondta, hogy az albizottság előtt a törvény szerint csak olyan embernek kell megjelenni, akinek kapcsolata van, vagy volt a titkosszolgálatokkal, hiszen a kérdésre csak ő tud hitelt érdemlően válaszolni.

Mesterházy Attila egyébként a Simon Gábor ügyét vizsgáló parlamenti albizottság ülésnek idején kampánykörúton volt, és miután a testület nem 8 nappal a neki -szabálytalanul- eljuttatott idézést követően, hanem az előtt ülésezett, ez újabb indok arra, miért nem követett el a szabálysértést a pártelnök, amikor nem jelent meg a bizottság előtt.

A tárgyalás után Mesterházy újságíróknak kijelentette: az azonnali tisztújítás híve az MSZP-ben, mert így a választók érezhetik, hogy a párt megértette a választások üzenetét. Megismételte: még nem döntötte el, hogy ismét pályázik-e a pártelnöki posztra, de véleménye szerint lesz kihívója.

Mesterházy Attila:

Most már nekem is van papírom arról, hogy a fideszes többség visszaél kétharmadával. Megszüntette ellenem a szabálysértési eljárást a Pesti Központi Kerületi Bíróság. Bebizonyosodott, hogy minden jogalap nélkül indítottak ellenem politikai és jogi eljárást, mert nem voltam köteles megjelenni a Nemzetbiztonsági Bizottság előtt Simon Gábor ügyében. Az igazságszolgáltatás nem nekik, hanem nekem adott igazat. Molnár Gyula ügyében hozott verdikt után ez a második olyan bírósági döntés, amely azt üzeni az igaztalanul, politikai alapon megvádoltaknak, van még remény arra, hogy az ártatlanul meghurcoltaknak igazságot szolgáltatnak.