MTI/mszp.hu | Külföld | Szlovénia választás
2018. augusztus 28. 14:04

Nem sikerült bevezetni az "Orbán-modellt" Szlovéniában

Az MSZP üdvözli, hogy Szlovéniában baloldali kormány alakul, hiába próbálta meg befolyásolni a választást "Orbán Viktor és propagandagépezete".
Hegyi Gyula az MSZP alelnöke keddi sajtótájékoztatóján úgy értékelt: nem sikerült bevezetni az "Orbán-modellt" Szlovéniában. Felidézte: az MSZP már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy a Mészáros Lőrinchez, Habony Árpádhoz és Andy Vajnához köthető üzleti körök hogyan próbálták meg befolyásolni a szlovén voksolást, hogy a Janez Jansa volt miniszterelnök vezette jobboldali Szlovén Demokrata Párt(SDS) megnyerje a választásokat.
    
Az MSZP alelnöke szerint azonban a szlovén nép bölcsebbnek bizonyult, ahogyan azt "Orbán Viktor és a propagandagépezete képzelte", ezért Janez Jansa nem alakíthatott kormányt, hanem egy baloldali koalíció vette át a hatalmat Szlovéniában, és a házelnöki posztot a MSZP testvérpártja, a szlovén szociáldemokraták kapták.
    
Az MSZP politikusa üdvözölte az új szlovén koalíciót, amelyben baloldali, liberális, zöld és baloldali keresztény mozgalmak vesznek részt.
    
Kiemelte:  információik vannak arról, hogy az új kormány kivizsgálja majd a "Mészáros-, Habony-, Vajna- és Orbán-féle törvénytelennek vélt beavatkozást" a szlovén választásokba.
    
Felhívta a figyelmet arra, hogy bár Orbán Viktor sokszor beszél arról, hogy Európában "jobbra fordulás" tapasztalható, ehhez képest három hónapon belül már két európai uniós országban, Spanyolország után Szlovéniában is megbukott a jobboldali kormányzás.
    
 

Kapcsolódó párttagok