mszp.hu | Belföld
2024. május 10. 21:30

Nem szabad kizárólagossá tenni a Balatont

Nem szabad kizárólagossá tenni a Balatont
Tihanyból jelentkezett be szombati sajtótájékoztatóján Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgatója. Szerinte nem merülhet fel az a kérdés, hogy a Balaton az itt lakó állandó lakosságé, az üdülőké vagy az ingázóké, akik csak idejük egy részét töltik a magyar tenger partján. A szocialista országgyűlési képviselő írásbeli kérdést nyújtott be Navracsics Tibor területfejlesztési miniszternek, hogy fény derüljön arra, milyen stratégiát tervez követni a Balatont érintő kérdésekben.

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter is beszélt már többször a Balaton problémájáról. Molnár Zsolt most írásban fordult a kormánypárti politikushoz, hogy tisztázódjon a kérdés, miként gondolkodik arról, amikor „kis Floridának” nevezte a Balatont. Feltette azt a kérdést is, hogy az állandó lakosoké a tó, vagy pedig az üdülők élveznek elsőbbséget. Az MSZP pártigazgatója arra kíváncsi, milyen stratégiát fog követni Navracsics Tibor a következő időszakban, hiszen már ő is belátta, nem lehet választani a balatoni lakosok és a Balatonnál nyaralók között, mindkét csoport együtt élvezi a tó nyújtotta élményeket, azokkal együtt, akik csak részben élnek a Balatonnál.

Molnár Zsolt a Balatont érintő stratégia kapcsán azt kérdezte, lesznek-e bérlakásépítési programok, hogy a helyi fiatalok a tó környékén maradjanak és ne költözzenek el. Másrészt a kis- és középvállalkozások támogatása is kérdéses a szállás- és üdülésfejlesztés kapcsán, hiszen a magyar családok számára is elérhető szállásokra van szükség. Kérdés az is, hogy bővül-e a táboroztatási lehetőség, az Erzsébet táborokon túl, hogy a fiatalok szélesebb tömege eljuthasson a Balatonhoz.

A Balatont nem szabad megosztani, kizárólagossá tenni, már az 1900-as évek elejétől együtt élvezték a tó adottságait az üdülők és a helyi lakosok is. Nem szabad elfelejteni, hogy az önkormányzatok számára jelentős bevételeket jelentenek a beszedett adók, és munkahelyeket teremt a bel- és külföldi turizmus is. Mindezek miatt békésen meg kell férnie egymás mellett az itt élőknek, a nyaralóknak és az ingázóknak is. A Balaton a magyar nemzeté, és közös felelősség, hogy ez sok évszázadig így is maradjon, a jövő nemzedékének pedig lakóhelyként vagy pihenőhelyként, de használnia kell tudni a tavat további generációkon át.

Kapcsolódó párttagok