http://vitalap.hu | Belföld | kvótanépszavazás
2016. szeptember 25. 21:35

Nem szavazni is demokratikus jog

Dr. Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság MSZP-s elnöke a menekültügyről, a kormánynépszavazásról beszélt Orosházán

Lakossági fórumon való részvétel céljából érkezett Orosházára pénteken dr. Molnár Zsolt, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának MSZP-s elnöke. Előtte sajtótájékoztatót tartott pártja orosházi szervezetének irodájában.

Molnár Zsolt – Fetser János megnyitóját követően – egyaránt két témát helyezett előtérbe a sajtótájékoztatón és a fórumon. A menekültválságról a tények alapján, s a kormány- és Fidesz által tematizáltakról más szemmel beszélt, egyben megoldási javaslatokat is megfogalmazott. A másik általa „felkarolt” téma a kormánynépszavazás volt, hangsúlyozva, hogy az egész nem valós kérdésről szól. Rámutatott: a valóságban nincs is be- és letelepítési kényszer.

 

Molnár Zsolt megemlítette: a kormány sokmilliárd forintot elherdálva csapja be az embereket. Véleménye szerint ez a népszavazásos akció nem is a menekültválságról, annak elképzelt hatásairól szól, hanem a Fidesz felkészüléséről a 2018-as választásokra. Amolyan mozgósítási főpróba lenne.

 

Az MSZP álláspontjáról azt mondta: a Magyar Szocialista Párt még tavaly úgy döntött, hogy egy esetleges, korlátlan betelepítési kvótát nem fogadnak el. Ami pedig az október másodikát illeti: azt kérik az állampolgároktól, hogy nem menjenek el egy álkérdésről szavazni, inkább éljék meg azokat az órákat családi programok napjaként.

 

Mint Molnár Zsolt mondta, az MSZP megoldási javaslatai között szerepel az, hogy a schengeni határról, a menekültügyről egyezzenek meg az uniós és más demokratikus államok a NATÓ-val, Törökországgal. Jelezte, hogy dr. Tóth Bertalannal, az MSZP parlamenti frakciójának vezetőjével közösen, október 2-a után benyújtanak az Országgyűlésnek egy programjavaslatot a felelősségről és a biztonságról. Határozottan kijelentette, hogy az MSZP az európaiság, a humánum, a kereszténység Ferenc pápa által kinyilvánított álláspontjának talaján áll.

 

Megkérdeztük Molnár Zsoltot, hogy ha a mostani népszavazási kampány nem más, mint a Fidesz akciófőpróba, akkor a baloldali pártok, a demokratikus ellenzék miért nem kísérli meg a maga köreivel az együttműködés lehetőségét és módját tisztázni. Azt válaszolta, hogy a demokratikus ellenzék tulajdonképpen azonos választ ad a Fidesz és a kormány által feltett kérdésre: pici kivétellel azon az állásponton vannak, hogy a polgárok ne menjenek el szavazni. Ez egy irányba mutatást jelent, azzal a csekély hangsúlyeltolódással, hogy a liberálisok szerint el kell menni, és igennel kell szavazni uniós tagságunk megvédése érdekében. Az érvénytelen szavazatok leadása is demokratikus eszköz, csak éppen nem kellő súllyal fejezi ki a kormány és a Fidesz álláspontjától való távolságtatást. Ugyanakkor a szavazástól való távolmaradás ugyanolyan demokratikus választói jog, mint a voksolás. A kormány által sugallt, a választáson való szinte kötelező részvétel nem a demokratikus államokra, hanem az antidemokratikus berendezkedésű országokra jellemző, olyanokra, mint például Észak-Korea. Egyébiránt pedig az MSZP nyitott a kormányváltás érdekében.

Kapcsolódó párttagok