mszp.hu | Belföld
2024. március 05. 11:20

Nem személyi, hanem koncepcionális a vita a kulturális holding kérdésében

A kulturális holding létrehozásáról, a Nemzeti Múzeum kérdéséről kialakult vitáról, valamint az Operaház vezetésének vitatható lépéséről is beszélt Dr. Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában.
Az MSZP szerint a kormány úgy akarja megoldani a kultúra területén meglévő problémákat, hogy létrehoznak egy új intézményt, egy kulturális holdingot. Ezzel kapcsolatosan lehetne egy izgalmas és legitim vitát lefolytatni, ehhez azonban arra volna szükség, hogy álljon készen a vitapartner is.

A koncepció lényege, hogy több jelentős múzeumot és közgyűjteményt egy kulturális holdingba emelnek és egy új vezérigazgatóság alá rendelik ezeket az intézményeket. Ez azonban nem csak személyi, hanem koncepcionális kérdés is, hiszen például egy minisztérium feladata lenne az összehangolás, a koordináció.

Hazánkban érdemes volna újra önálló Oktatási és Kulturális Minisztériumot felállítani, hiszen hosszabb távon egy ország gazdasági növekedése mellett több lehetőséget kell kapnia az oktatásnak, a kultúrának és ezen területek érdeke egy csúcsminisztériumba olvasztva csorbul.

A műsor végén szó volt arról a botrányról is, miszerint az Operaház a művészi élvezet rovására növelné a bevételeit azzal, hogy félórás szünetet iktatnak be Carl Orff – Carmina Burana című – öt éve sikerrel futó – előadásába, hogy a teátrum büféjének bevételét növeljék. „Az alkotói szabadság, a művészi szabadság ebben az esetben nem lehet más, mint a rendező véleménye” – fogalmazott az MSZP képviselője.

„Tam pro papa quam pro rege bibunt omnes sine lege” – idézett latinul a Carmina Burana egyik szövegrészéből – a hírre reagálva – Dr. Hiller István, majd hozzátette, hogy szabad fordításban ez nagyjából annyit tesz: „úgy az egyik, mint a másik, vedel itt mindenki nyakra-főre”. Az MSZP képviselője szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy az előadást félbe kell szakítani, hogy mindenki szaladhasson az előadás közben az Operaház büféjébe. Nem valószínűsíthető, hogy ez egy titkos üzenet lett volna Carl Orff részéről, amelyet a rendező – a főigazgatóval ellentétben – nem értett meg.

Szavazz a szocikra!

2024-05-22 10:12