2012. augusztus 31. 09:37

Nem szolgálják a roma programok a cigányságot

A magyarországi szegénységről és a cigányság helyzetéről tartott sajtótájékoztatót Teleki László, az MSZP országos elnökségének tagja Király József, az MSZP megyei elnökének vendégeként csütörtökön Kecskeméten.


Teleki az érdeklődők előtt elmondta: van a kormánynak roma stratégiája, van elfogadott nemzetközi roma programunk, csak az a baj velük, hogy ezek nem szolgálják a hazai cigányságot, nem javítanak a helyzetükön és nem alakítják a jövőjüket. Teleki a problémák gyökerekén a foglalkoztatást, valamint az oktatást jelölte meg, hozzátéve, hogy ezeken a területeken leépülés zajlik. Elmondta: a rendszerváltást követően négy év alatt hatvanöt százalékkal csökkent a cigányság foglalkoztatása, amely azóta sem javult, mert egyetlen kormány sem kezelte helyén a problémát, ami pedig jelenleg zajlik roma kérdésben Magyarországon, az csak tovább mélyíti a cigányság nyomorúságát és csökkenti a megkapaszkodás, a felemelkedés lehetőségét. Hangsúlyozta, nincsenek útépítések, építkezések, nincsenek termelőszövetkezetek, ezáltal a romáknak esélyük sincs a munkára, miközben húsz éve még szinte minden cigány dolgozott. Az oktatással kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy a jelenlegi kormánynak nincs szüksége tanult és értelmiségi romákra, akik segíthetnék a cigány közösségek integrálódását és fejlődését, hiszen a kötelező tanulási korhatárt 18 évről 16 évre csökkentették le. Ezzel a felelőtlen intézkedéssel még tovább csökkentek a cigányság felemelkedésének a lehetőségei. Teleki újságírói kérdésre elmondta: a szélsőjobboldali attrocitások hatására szolidárisabb és egységesebb lett a hazai cigányság, igaz, az, akinek ezekben az ügyekben meg kellett volna szólalnia és a Parlamentben képviseli a cigányságot, ez idáig még nem szólalt meg, ne kérdezzék miért! - tette hozzá Teleki.

Király József ezt követően egy beszélgetésre invitálta Teleki Lászlót, a kecskeméti roma érdekképviseleti vezetők körébe, ahol szó eset egy balodali roma tagozat megalakításáról. Király József elmondta, a megyét járva azt tapasztalja, hogy óriási vidéken a szegénység, nem csak a romák, hanem a nem romák körében is. Hozzátette: az ilyen településen többen attól tartanak, ha ez így folytatódik tovább, akkor elkerülhetetlenek lesznek az éhséglázadások.