Nem találtak eltérést a hangfelvétel és a leirat között

A szúrópróbaszerű ellenőrzés alapján megegyezik a Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóit rögzítő hangfelvétel a megbeszélésekről szóló leiratok tartalmával - nyilatkozta Molnár Zsolt, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának MSZP-s elnöke szerdán az MTI-nek.

A bizottság tagjai szerdán a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Szakértői Intézetében hallgattak bele a megtisztított felvételekbe, miután az eredeti, múlt hétfőn lejátszott hanganyag rossz minőségű volt.
    
Molnár Zsolt az MTI-nek elmondta: javult a felvétel minősége, bár "szabad füllel" továbbra is nehezen követhető, értelmezéséhez szükség van a beszélgetésekről készült leiratokra. Mindazonáltal a szúrópróbaszerű ellenőrzés alapján a leirat megegyezik azzal, ami a felvételen hallható - közölte a bizottsági elnök.
    
Elmondta, szakértőik végighallgatják a több mint négyórás hanganyagot, és jelzik, ha eltérést találnak.
    
Samu Attila, a Belügyminisztérium miniszteri főtanácsadója az MTI-nek szerdán azt mondta, a tárcához nem érkezett igény a hangfelvételek titkosságának feloldására.
    
Molnár Zsolt az MTI kérdésére kifejtette, az anonimizált felvétel nyilvánosságra hozásának nem látja értelmét - bár feltehetően jogszerű volna -, mivel a jelek szerint megegyezik a leirattal. Ha viszont a leiratban kitakart nevekkel együtt tennék közzé a felvételt, személyhez fűződő jogok, személyes adatok sérülhetnének, olyanoké is, akik nem szereplői az ügynek - közölte aggályait a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.
    
Molnár Zsolt azt mondta, a hangfelvétel meghallgatása után a testületen belül létrejött tényfeltáró bizottság feladata lesz vizsgálni a Portik-Laborc-találkozók utóéletét, ettől várható, hogy kiderül, lett-e folytatása a 2008-as beszélgetéseknek. Szerinte ez az igazán lényeges, nem a CD-k tartalmának újabb és újabb vizsgálata.