mszp.hu | Belföld
2024. március 27. 12:15

Nem támogatja a kerületi diákok ingyenes utazását a kormányhivatal, Zugló mégis megvalósítja

Nem támogatja a kerületi diákok ingyenes utazását a kormányhivatal, Zugló mégis megvalósítja
Zugló önkormányzata megszavazta a 14-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok ingyenes bérletét, a Központi Kormányhivatal azonban nem támogatja azt, ezt a döntést a hivatal majd egy hónapos hallgatást követően közölte a XIV. kerület vezetésével. Zugló polgármestere, Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője a közgyűlés előtt bejelentette, hogy mindenképp megoldják a diákok ingyenes bérletét.

Szerda reggel, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tartott sajtótájékoztatóján Horváth Csaba polgármester, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s frakcióvezetője úgy fogalmazott: „Zugló megoldja a diákok ingyenes bérletének ügyét.” Emellett beszélt arról is, hogy bevonják az érintett kerületeket a Rákosrendezőre építendő városnegyed tervezésébe, építésébe, és mindenki számára megnyugtató módon rendezik az ott lakók helyzetét.

Horváth Csaba a sajtótájékoztatón elsőként arról a nagyjából egy hónapja húzódó ügyről számolt be, amelynek lényege, hogy a zuglói képviselőtestület egyhangú döntést hozott a 14-25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok ingyenesen utazásáról. Mérhetetlenül felháborítónak tartotta azt, hogy közel egy hónap telt el a döntés meghozatala óta, az illetékes Központi Kormányhivatal azonban heteken át nem adott választ. A napokban hozott döntést, amely szerint nem támogatja azt, hogy a 11 ezer érintett zuglói diák közvetlenül hozzájusson a zuglói önkormányzat által megszavazott juttatáshoz.  „Ezt oldjuk meg plakáton, futárpostával, galambpostával vagy ami éppen eszünkbe jut. Ennél cinikusabb, pofátlanabb választ egyébként még a fideszes kormányhivatal az elmúlt négy évben nem adott” – véleményezte a kialakult helyzetet Zugló polgármestere.

A szocialista politikus tisztázta, ha nem juttathatják el közvetlenül az érintetteknek a támogatást, akkor 55 ezer zuglói postaládába bedobnak egy levelet azzal a kéréssel, hogy adják át azt a környezetükben lévő érintetteknek, és így értesüljenek a juttatásra való jogosultságukról. Horváth Csaba úgy látja: „a kormányhivatal hozzáállása a választási kampány velejárója, a kormány már a zuglói diákoknak is kárt okoz.”

A politikus beszámolt az Építési és Közlekedési Minisztériummal történt egyeztetésről is, amelyre másfél hónapos csúszással, tegnap került sor. A szaktárca miniszterhelyettese a rákosrendezői projektről tájékoztatta Horváth Csabát. Eszerint a következő időszakban takarítási, tisztítási munkálatok kezdődnek majd, s rendezik a lakókkal, bérlőkkel való jogviszonyt is. Ez utóbbi kapcsán kérte a minisztérium a zuglói önkormányzat segítségét, ugyanis Horváth Csaba polgármester korábban írásban fordult a tárcához, hogy senkit ne lakoltassanak ki, főleg ne úgy, hogy 30 napot adnak a kiköltözésre. A minisztérium ígéretet tett az önkormányzat kérésének teljesítésére, valamint arra, hogy mindenki kap ajánlatot, megoldási lehetőséget a lakhatás rendezésére. „Ebben Zuglóra is számíthatnak a helyiek, a szociális rendelet adta mozgástéren belül” – emelte ki. Mint elhangzott, egyelőre nincs információ arra vonatkozóan, hogy pontosan mikor és milyen beruházások valósulnak meg

Rákosrendezőn, de Zugló ígéretet kapott arra vonatkozóan, hogy amint elindul a tervezési folyamat, abba bevonják az érintett kerületeket, Zuglót és a XIII. kerületet, valamint a fővárosi önkormányzatot is.

Kapcsolódó párttagok