Belföld, Gazdaság, Külföld | EU-büdzsé
2013. február 08. 14:51

Nem tátonghatnak lyukak az Unió költségvetésén

„Amennyiben igaznak bizonyulnak a Tanács mai üléséről kiszivárgott adatok, melyek a keretköltségvetés felső határát a kötelezettségvállalásokra nézve 960 milliárd, a tényleges kifizetésekre nézve mintegy 908 milliárd euróban határozzák meg, úgy ezt az EP-nek el kell utasítania, ha nem akar asszisztálni az uniós politikák és programok veszélyeztetéséhez” – fogalmazott Herczog Edit.

A szocialista EP-képviselő szerint a tagállamok javaslata a 2007-es szintre süllyesztené vissza a következő ciklusban már Horvátországgal 28 tagúra bővülő közösség költségvetését, ezzel kifizetetlen számlák tömkelegét okozhatja az intézményeknek. Herczog szerint a tagállamok szűkmarkúsága éppen a növekedés és munkahelyteremtés szempontjából lényeges területek, a kutatás, az innováció, a kkv-politika és az energiahatékonysági politika területén hagy lyukakat a büdzsében, így a tagállamok által alulfinanszírozott, nemzeti léptékben kevéssé hatékony programokat sodornak veszélybe.
 
„Ez a közösen összeadott pénzünknek se nem hatékony, se nem fenntartható elköltése, egyszerűen felelőtlenség” – fogalmazott Herczog. A politikus szerint bár nagyon fontos, hogy a költségvetési tervező munka mielőbb megkezdődjön, de az EP-nek nemet kell mondania egy olyan kerettervezetre, amely az Unió értékeit és programjait egyaránt veszélybe sodorja, és bizonytalanságot hagy maga után. Éppen ezért bízik abban a képviselő, hogy az uniós kormányfők idejében észbe kapnak és a végső döntés előtt felülvizsgálják a számokat.