mszp.hu | Belföld, Külföld
2021. július 21. 15:10

Nem tetszik a Fidesz-rezsimnek az Európai Bizottság Magyarországról szóló idei jogállamisági jelentése

Nem csoda: a dokumentum megállapítja, semmi előrelépés nem történt a tavaly kritikára okot adó ügyekben, sőt, azokat az Orbán-kormány újabbakkal tetézte. Csak hát... ha nem tetszik az embernek, amit a tükörben lát, nem a tükröt kell összetörni!

S ami a nagyobb baj: a Bizottság tagjai kimondták, ez a jelentés is az uniós szakértők döntéseinek alapjául szolgál majd, amikor az EU-s források Magyarországnak ítéléséről határoznak. Orbán urambátyám világa, háttérállamának építése, a haveri oligarcháknak osztogatott milliárdok Brüsszelből is jól látszanak, és ott is felháborodást váltanak ki. Orbánék közvetlen veszélybe sodorják a Magyarország fejlesztésére használható uniós forrásokat! Vagyis duplán fogjuk megfizetni az orbáni rablópolitikát, azt, hogy a kiszolgálóinak szivattyúzza ki az állami forrásokat. Ezért egyedül Orbán és a kormánya felelős!

A jelentés megállapítja, amit mi, MSZP-sek régóta mondunk: Magyarország csak névleg, alakjában köztársaság. Üres a kagylóhéj: hiányzik belőle a demokrácia, a jogállamiság, a bírói függetlenség, a sajtószabadság, és egyre kevésbé érvényesülnek a szabadságjogok. A drogos szexpartiba belebukott Szájer által írt alaptörvény és a választási rendszer átalakítása is csak a Fidesz hatalmi érdekeit szolgálta. Van helyette korrupció és nepotizmus: a Fidesz létrehozott egy kiváltságos réteget, az új arisztokráciát, és kiváltságokat teremtett az Orbán-klán tagjai számára. Ma politikai kinevezettek irányítanak egy parancsuralmi rendszerben, a civileket, újságírókat pedig ott vegzálják, ahol csak érik.

Azt se feledjük: a jogállamisági jelentés épp egy olyan pillanatban jelent meg, amikor Magyarország talán legfelháborítóbb, legsúlyosabb kémbotránya napvilágot látott. Ami az Orbán-gate-ben eddig kiderült, nyilvánvalóvá teszi, hogy a kormány lábbal tiporta – vagy még mindig tiporja? – több száz újságíró, gazdasági szereplő, politikus és civil állampolgár jogait, egy kíberfegyverrel lehallgatva őket.
Ez az, aminek véget kell vetni, legkésőbb 2022-ben! Kormányváltásra és korszakváltásra van szükség!

Mit akar az MSZP? Programunkban megfogalmaztuk: eltüntetni a félelmet, megszüntetni az igazságtalanságot és a rombolást. Helyreállítani a demokráciát és a szabadságjogokat, a jogbiztonságot és a jogállamot, a demokratikus intézmények rendszerét. Csak így lehet egységes és egymásért felelősséget vállaló nemzetet, esélyteremtő országot és igen, gazdasági fejlődést is teremteni!

Ha egyetértesz velünk, támogasd az MSZP-Párbeszéd szövetség jelöltjeit az előválasztáson és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltünket!

Közös jövőnkért, Magyarországért!