mszp.hu | Belföld, Külföld
2022. július 10. 12:09

Nem titkolhatja tovább a kormány az Európai Bizottsággal való levelezését!

Nem titkolhatja tovább a kormány az Európai Bizottsággal való levelezését!
Magyarország egyre nehezebb gazdasági helyzetbe szorul, ezért rendkívül nagy szükségünk van a befagyott uniós források mielőbbi lehívására.

Ennek érdekében kiemelten fontos, hogy a magyar kormány a lehető leggyorsabban kompromisszumra jusson az Európai Bizottsággal. Az, hogy már idáig húzódott az eljárás és máris 300milliárd forinttól elestünk, kizárólag a kormányzat hibája és felelőssége. Sőt, ha nem sikerül az elkövetkező hónapok során megállapodni, akkor a teljes, vissza nem térítendő támogatási keret jelentős részét, további mintegy 1600milliárd forintot veszíthetünk a kormány hibája miatt. A Fidesz feladata és felelőssége tehát az is, hogy végre megállapodásra jusson Brüsszelben és elérhetővé váljanak a nekünk járó pénzek.

A héten bejelentett kormányzati lépések, miszerint négy pontban a Bizottság javaslatával egyetértve változtatnak például az egyszereplős pályázatok arányán, illetve jogorvoslati lehetőséget biztosítanak korrupciós ügyekben a Legfőbb Ügyészség határozataival kapcsolatban és szélesebb társadalmi egyeztetést folytatnak majd a jogalkotás során, mind szép és jó, de sajnos valószínűleg kevés lesz. A Fidesz miniszterelnöke kétségtelenül nagy zsugás, most sem történik másként, mint hogy amint érzi, hogy falnak ütközik: elbábozza az együttműködő kormányfőt, hátha ettől megenyhülnek a kedélyek és mindez elég lesz a pénzek feloldásához.

Nagy zsugás, mert ebben a játékban az is benne van, hogy amennyiben az Európai Bizottság – egyébként teljes joggal – a régóta a magyar kormány asztalára tett további jogállamisági kifogások, illetve országspecifikus ajánlások teljesítését is feltételként kéri a megállapodáshoz, akkor – figyeljék csak meg – a miniszterelnök majd széttárja a kezeit és azt mondja a köztévé kamerájába: „ugye megmondtam, hogy ezek a brüsszeliták ilyenek, miattuk van tehát minden baj; pedig mi, széplelkű Fidesz-kormány mennyire nagyon nyitottak vagyunk a kompromisszumra”.

A zsuga mögött a valóság ennél jóval egyszerűbb: a magyar miniszterelnök azt hitte, hogy ahogyan eddig már számtalanszor, most is sikerrel tudja majd zsarolni az európai intézményeket, azok ugyanis legtöbbször rendre behódoltak a végén, nem kellett nekik a balhé. Jut is, marad is. Most is úgy volt vele, hogy elmegy a falig, talán még azon túl is két lépéssel, aztán majd, ha kell, kicsit zsarolgat, fél lépéseket visszatáncol és a végeredmény úgyis az ő kedve szerint alakul. De most érezhetően más a lapjárás és a blöfföket sem veszik már annyira jól. A magyar kormány saját bűnei és bűnös játékai foglyává vált: most kevés lesz a jópofizás, a „ne azt figyeljék, amit mondok” kezdetű cipollai bűvészkedés.

A magyar kormánnyal szembeni eljárások konkrét és kézzel fogható tételeken alapulnak, ezekről feketén-fehéren meg lehet és kell állapodni. Nem piaci alkudozás, hogy mennyi maradhat még a mérlegen. Éppen ezért fontos és alapvető elvárás az Európai Bizottsággal történt kormányzati levélváltás mielőbbi és teljes nyilvánossága. Nemrég hiába kértem a Fideszt, hogy tegye megismerhetővé a Bizottság elvárásait és az arra adott, részletes magyar válaszokat; ezt egyelőre szóra sem méltatták.

Az azonban mégsem járja, hogy sokmillió magyar ember feje fölött alkudozik a kormányzat mindannyiunk sorsáról, ennek részleteit azonban eltitkolják, vagy – ami ennél még rosszabb – konkrétan hazudnak róla. Az ugyanis már kiderült, hogy a Fidesz miniszterei egyenesen és tudatosan a magyar emberek szemébe hazudtak, amikor azt állították: a helyreállítási források a homofób törvény elfogadása miatt fagytak be. Ha erről hazudik a kormány, akkor mi másról nem mond még igazat a forrásokról való brüsszeli egyeztetésekről?

Miután a kormány nem hozta nyilvánosságra a kért dokumentumokat, nem reagált a megkeresésemre és így nem látjuk világosan a teljes képet, ezért a kormány kényszerít arra, hogy az Európai Bizottsághoz forduljak az ügyben. EP-képviselőként a mai napon, sürgősséggel hivatalos átiratot küldtem Valdis Dombrovskisnak, a Bizottság gazdasági ügyekért felelős alelnökének, amelyben többek között arról kértem tájékoztatást: elegendő-e a magyar kormány által vállalt négy pontban tett vállalás az uniós források, így elsősorban a helyreállítási alap milliárdjainak lehívásához; valamint, hogy vannak-e még olyan elvárások, illetve kritériumok, amelyeknek ezen felül meg kell felelnie a magyar kormánynak a megállapodáshoz.

Legyen világos: Magyarország érdeke, hogy mielőbb megkapjuk ezeket a pénzeket, ezért határozott álláspontom, hogy minél előbb kompromisszumra kell jutni; ehhez azonban elsőként vissza kell szereznie a Fidesz-kormánynak a hitelességét. Az európai közösség felé ezt úgy tudja megtenni, ha azonnal csatlakozunk az Európai Ügyészség intézményéhez, a magyar nyilvánosság felé pedig ebben az ügyben úgy, ha bocsánatot kér a brüsszeli tárgyalások kapcsán itthon bedobott konkrét hazugságok miatt és azonnal nyilvánosságra hozza a Bizottsággal történt teljes levelezést.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a kiépült rendszer bűneire. Háromszázhatvanadik alkalommal kongatom a harangokat és teszem, ameddig szükség mutatkozik rá. Mert esélyt kell adni az újjászületésnek és a közös hazának.

dr. Ujhelyi István
Európai Parlamenti képviselő
2022. július 10.