mszp.hu | civil szervezetek sajtószabadság
2017. október 25. 13:57

Nem változnak: a Fidesz megint a korrupció oldalára állt

Sokadik alkalommal leplezte le önmagát az Európai Parlament fideszes képviselőcsoportja, amikor a keddi plenáris ülésen nem támogatta a visszás ügyeket feltáró újságírókat, illetve civilszervezeteket.

Az EP strasbourgi ülésén tegnap szavaztak Virginie Rozière jelentéséről, amely azoknak a személyeknek a védelmével foglalkozik, akik korrupciós ügyeket jelentenek be akár az állami-, akár a magánszektorban. Az EP többsége által egyébként elfogadott dokumentum kiemeli: érthetetlen és aggasztó tény, hogy a korrupciós ügyeket feltáró polgárok és újságírók – ahelyett, hogy jogi védelmet kapnának – üldöztetésnek vannak kitéve. A szavazáson a Fidesz európai parlamenti képviselői tartózkodtak, vagyis nem támogatták, hogy a visszaéléseket bejelentő személyek és a tényfeltáró újságírók forrásai megfelelő védelmet kapjanak.

A Fidesz magyarországi gyakorlata is az, hogy bírósági végzések ellenére sem hoz nyilvánosságra közérdekű adatokat, azokat pedig, akik feltárják a korrupciós ügyeket, megtorlásként lejáratják, ellehetetlenítik vagy épp ellenük indítanak meg eljárásokat. Az Európai Parlament most az átláthatóságra, a korrupció felszámolására és a visszaéléseket feltáró emberek védelmére szavazott, a Fidesz pedig ismét csak a sunyiság, az átláthatatlanság és a korrupció oldalára állt.

Ujhelyi István
EP-képviselő

Nehéz búcsú

2022-10-02 10:21