Nem véletlenül fél a Fidesz - Mesterházy Attila a Szabad Sávban

A Fidesz érdeke, hogy a Simon Gábor-ügy hosszú távon folyamatosan kampánytéma legyen, ezért is kell lezárni gyorsan – mondta a Szabad Sávban Mesterházy Attila, az összefogás miniszterelnök-jelöltje. Hozzátette, az MSZP nem nyomozóhatóság, azon túl, hogy természetesen megkérdezik az adott személytől, hogy tudja-e tisztázni a pénz eredetét, innen kezdve egy pártnak sok eszköze nincs. Az lenne a legjobb, ha minél hamarabb kiderülne mi az igazság. Mesterházy Attila elmondta, személyesen és telefonon is beszélt Simon Gáborral, négy órán belül kiléptették a pártból. Simon Gábor elmondta, a pénz a politika előtti életéhez kötődik. Azt reméli, hogy a NAV-os vizsgálat kideríti és minél hamarabb, hogy mi az igazság.

Az őszödi beszédről Mesterházy Attila elmondta, már évekkel ezelőtt kérte hozzák nyilvánosságra a vizsgálati anyagot, de akkor kioktató válasz érkezett Pintér Sándortól, aki úgy fogalmazott, Magyarország már rég túl van ezen a kérdésen és amúgy sem akar részt venni egy párton belüli vitában. A pártelnök hozzátette, most meglepődve látja, hogy egy hónappal a választás előtt elérkezett az igazság pillanata, és felteszi a kérdést vajon miért most, miért csak a egyes részeit, miért nem az összes dokumentumot hozzák nyilvánosságra. Értelemszerűen befolyásolni akarják a kampány menetét – mutatott rá a politikus.

Arra a kérdésre is válaszolt a miniszterelnök-jelölt, hogy sokan több médiaszereplést várnak tőle. Elmondta, egy dolog, mit lát az országos média, a 106 jelölt nagyon dolgozik, ezt jelzi az is, hogy egy nap alatt meg lett az összes aláírás minden jelöltnek. Sokszor nem kellett kimenni az irodákból, mert bementek az emberek munka után, ebédidőben, hogy ők támogatják az összefogás jelöltjeit, sehol nem ötszáz aláírás jött össze, hanem 1500-1800 aláírás gyűlt össze.

A Bokros Lajossal kötött szerződésről elmondta, üzenete is van ennek, az, hogy szélesedett az összefogás és meg tudtak állapodni egy olyan közös platformban, amit mindenki tud vállalni. A MOMA szerint is jó szívvel vállalható az, hogy helyre kell állítani a jogállamot, a fékek és ellensúlyok rendszerét vissza kell állítani, igazságos választójogi rendszer kell és az, hogy a bizalom visszatérjen a kormány iránt.
Mesterházy Attila azt is elmondta, hogy sokan megróják őket a rezsicsökkentés ellenzése miatt.

Megismételte, az MSZP frakció megszavazta a rezsicsökkentést, de elmondták problémájukat is, ami nem az, hogy adni akarnak az embereknek, hanem az, hogy nem igazságos. Ha valakinek magas a fizetése ne kapjon támogatást, aki kevesebbet keres, az kapjon többet. Felhívta a figyelmet, hogy nem fenntartható az állandó csökkentés, a világpiaci árak megváltoznak, de tegyünk mellé egy uniós programot, szigetelés, nyílászáró cserét, amelyet uniós pénzből magyar vállalkozók tudnak kivitelezni, és újabb 30 százalékos csökkenést lehet elérni, emellett az ingatlan értéke is növekszik.

A közvéleménykutatások nem befolyásolják – mondta Mesterházy Attila. Elmesélte, hogy az emberek nem mondanak igazat a telefonos kérdezésekben és azt a személyes találkozókon el is mondják. Rámutatott, 2002-ben hasonló volt a helyzet, akkor a választások napján is 8-9 százalékos előnyt mutatott a közvéleménykutatás a Fidesz javára. Akkor aztán az MSZP nagy fölénnyel megnyerte a választásokat. Van egy bemérhetetlen közeg, ennek az a lényege, ha a kormány ellen szavazók megmozdulnak, akkor le lehet váltani a kormányt, nem véletlen, hogy a Fidesz attól fél, hogy 2002 megismétlődik. Leszögezte, most nem foglalkoznak a közvéleménykutatásokkal, most az emberekkel foglalkoznak.