Belföld | szavazás ombudsman alapvető jogok
2013. szeptember 16. 17:43

Nem vesszük fel a szavazólapot

A Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselői nem veszik fel a szavazólapot az alapvető jogok új országgyűlési biztosa megválasztásánál. Nem utasítjuk el a jelöltet, de az új ombudsmannak szóló bizalmat sem adjuk oda előre. A jelölt elképzeléseiről nem volt módunk közvetlenül meggyőződni, de elvárjuk és reméljük, hogy az új ombudsman megszolgálja az intézményének szóló bizalmat.  

Az Országgyűlés az ombudsmani intézményt az alapvető jogok hatékony, egységes szemléletű és legteljesebb védelmének megteremtése érdekében hozta létre. Bízunk benne, hogy dr. Székely László – elődjéhez hasonlóan – kiemelt feladatának tekinti a leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok jogainak védelmét. Az alapvető jogok biztosa ugyanis az, akinek a legérzékenyebb társadalmi csoportok jogainak és érdekeinek védelme az elsőrendű kötelessége, és a mai Magyarországon a hatékony jogvédelem égetően nagy szükség van.

Nagyon fontos, hogy míg az Alkotmánybíróság eljárását az alaptörvény szerint már nem indítványozhatja bárki, az alapvető jogok biztosához továbbra is bárki fordulhat, ha valamely hatóság tevékenysége vagy mulasztása a beadványt tevő személy alapvető jogát sérti vagy annak közvetlen veszélyével jár.

Az alapvető jogok védelme küldetés, a funkcióra nem a jelölés ténye, hanem a tevékenység maga tesz méltóvá.

MSZP