Külföld
2012. október 23. 15:36

Nem veszhet el 7 milliárd euró felzárkóztatási forrás Magyarország számára!

A magyar uniós támogatások csökkenése lassítaná a válságból való kilábalásunkat -mondta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az Európai Parlament plenáris ülésén, az EU következő hosszú távú költségvetéséről rendezett vitában.

"Nem járna Nobel-békedíj azért a vitáért, amelyet az Európai Unió 2014 és 2020 közötti hosszú távú költségvetéséről folytatnak az európai intézmények. A költségvetést nagyobb részben finanszírozó nettó befizetők és a felzárkóztatási forrásokért küzdő nettó haszonélvezők között rendkívül komoly feszültség alakult ki. Súlyos kételyek merültek fel az uniós felzárkóztatási politika forrásait képező strukturális és Kohéziós alapok elosztásával kapcsolatban. Az Európai Bizottság által megállapított feltételek mellett Magyarország akár a jelenlegi időszakban kapott forrásoknak akár 25-30%-át is elveszítheti" - mondta Tabajdi Csaba.

"Az uniós csatlakozás óta Magyarországon 10 fejlesztésből 9 uniós társfinanszírozással valósult meg. Az ország fejlődéséhez és felzárkózásához elengedhetetlenek az uniós források. Kiesésük tovább rontaná Magyarország növekedési kilátásait. A beruházások csökkenése miatt megemelkedne a munkanélküliség, csökkennének az állam bevételei, és még nehezebbé válna az ország kilábalása a válságból" - hívta fel a figyelmet a szocialista EP képviselő. Hozzátette, hogy az Európai Bizottság által alkalmazott számítási módszer nagyjából 6,5-7 milliárd euróval csökkentené a Magyarországra jutó felzárkóztatási forrásokat. "Ez még abban az esetben is elfogadhatatlan mértékű csökkenés, ha Magyarország nem lesz képes minden támogatást lehívni a jelenlegi hétéves időszakban" - mondta

Részben megoldást kínál a problémára az a javaslat, amely a felzárkóztatási támogatások GDP-hez viszonyított maximális mértékének emeléséről szól. Ez azonban csak kismértékben korrigálja a kedvezőtlen magyar pozíciót. "Ezért arra kérem az Európai Bizottságot, a Tanács képviseletében a ciprusi soros elnökséget, és az Európai Parlament jelentéstevőit, hogy tegyenek javaslatot egy olyan egyedi megoldásra, amely érdemben javítja a magyar pozíciót és megakadályozza, hogy Magyarország több milliárd euró felzárkóztatási forrást veszítsen" - fogalmazott felszólalásában Tabajdi Csaba.