Külföld | válság Brüsszel megszorítás
2013. április 26. 09:06

Nem veszik figyelembe a válság társadalmi következményeit

A Friedrich Ebert Alapítvány Brüsszelben „Baloldali intézkedések az esélyegyenlőségért Európában” címmel rendezett többnapos nemzetközi szemináriumot fiatal női politikai vezetőknek, amelyen dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő is részt vett.

Előadásában Gurmai Zita felidézte José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének minapi, nagy port felvert nyilatkozatát, amely szerint a megszorításokon alapuló válságkezelés elérte határait, mind a politikai és társadalmi támogatottságot, mind pedig a hatékonyságot illetően. „Ezeket az intézkedéseket az európai szocialisták már hosszú ideje bírálták, mert az egységes alkalmazás és a dogmatikus megközelítés a gazdasági növekedést és a társadalmi igazságosságot egyaránt aláásta. Egyetértünk abban, hogy az adósságválságból le kell vonni a megfelelő következtetéseket, és szükségesnek tartunk bizonyos strukturális reformokat, azonban a kivitelezés módját, legfőképpen a megszorítások mértékét nem tartjuk helyesnek” – fogalmazott az EP-képviselő.
 
Gurmai Zita arról is szólt, hogy nem veszik figyelembe a válságot követő költségvetési konszolidáció társadalmi következményeit, és a válságot továbbra is ürügyként használják a szociális kiadások csökkentésére. „Ez a tagállamok többségében visszavetette a nemek közötti esélyegyenlőség helyzetét is. Ezért az Európai Uniónak most erős politikai jelzést kell küldeni, hogy a nemek közötti esélyegyenlőség érvényesítését kiemelt célkitűzésnek tekinti” – hangsúlyozta.
 
Az EP-képviselő pozitív európai példákat is fel tudott idézni: a baloldali francia kormány ambiciózus lépéseket tett a nők helyzetének javítása érdekében, a német szociáldemokrata kancellárjelölt pedig a nemek közötti bérolló bezárását az egyik legfontosabb gazdasági és társadalmi célkitűzésének nevezte. „A 2014-es európai választások biztosíthatják, hogy a téma az európai uniós intézmények napirendjén is prioritásként jelenjen meg” – zárta felszólalását Gurmai Zita.