mszp.hu | Belföld
2020. április 28. 20:27

Nem vette napirendre a Népjóléti Bizottság az MSZP védelmi csomagját

Nem vette napirendre a Népjóléti Bizottság az MSZP védelmi csomagját
Még csak napirendre sem volt hajlandó venni a fideszes többség az Országgyűlés Népjóléti Bizottságában az MSZP 5 pontos védelmi csomagját – mondta Korózs Lajos, a testület szocialista elnöke és Tóth Bertalan pártelnök a bizottság maratoni, 6 órás ülése után kedden.

Korózs elmondta: „meglehetősen pikáns volt a bizottsági ülésen a helyzet”, mert Müller Cecília országos tisztifőorvos az első napirendi pont megtárgyalása után távozott, noha a következőben, Budapest járványügyi helyzetének tisztázásában is lett volna előre egyeztetett szerepe.

Amikor a bizottsági elnök a liftnél utolérte, Müller azzal indokolta távozását, hogy nem kíván részt venni ennek megvitatásában, amíg tart a vizsgálat a Pesti úti idősotthon kapcsán - majd ezt 17 perccel a vita kezdete után e-mailben megerősítette a bizottság elnökének.

Korózs hangsúlyozta: a parlamenti képviselőknek éppen az a dolga, hogy ellenőrizzék az államhatalmi szerveket; ebben a kérdésben sok mindent kellett volna még tisztázni.
Csalódottságát fejezte ki azért is, hogy Kásler Miklós, az egészségügyért is felelős miniszter nem jelent meg a bizottság előtt.

De tisztázni kellett volna azt is, „miért kellett ilyen rapid módon kiüríteni a kórházi ágyakat”, illetve hogy miért beszéltek „összevissza” ennek kapcsán.

Elmondta: „síri csönd” volt a bizottsági ülésen, amikor elhangzott egy önkéntes ápolónő közösségi médiában megjelent beszámolója arról, hogy 10 kórházból „kiebrudalt” betege közül 9 napokon belül meghalt. Ugyanis az ülésen éppen előzőleg „megerősítették, hogy nem volt olyan ember, akit a kórházakból eltávolítottak és ő kórházi ellátásra szorult volna”.

Számos más kérdésére sem kapott választ, többek között hogy tervezik-e az idősotthonok teljes szűrését, hogy egyáltalán hány embert szűrtek már, hiszen ha 67 000 tesztet végeztek és mindenkit kétszer kell tesztelni, akkor „az nagy valószínűséggel csak feleannyi embert érintett”.

Tóth Bertalan elmondta: tanulságos volt, hogy végigülte a hatórás ülést, várva az utolsó napirendi pontot, az MSZP 5 pontos csomagjának napirendre vételét, amit végül leszavaztak.

„Összefogásról beszéltek az itt ülő képviselők, együttműködésről beszéltek, de meg kell, hogy állapítsam, hogy ez csak szavakban történt meg. Arról beszéltek, hogy milyen fontos a tájékoztatás, de (…)  nagyon sok kérdésre nem kaptunk választ” – mondta.

Újra kiemelte: „azok az országok, ahol sikeres (…) volt a védekezés, ott alapvető volt az őszinte, teljes körű, hiteles tájékoztatás”.

Elképesztőnek nevezte, hogy az országos tisztifőorvos egy napirendi pont tárgyalásának megkezdése után negyedórával jelzi, hogy azon nem tud részt venni. Ez „megint nem azt erősíti, hogy együttműködést szeretnének, illetve csak azt, hogy szavakban” – mondta.

Ismertette: azzal szavazták le az MSZP javaslatainak tárgyalását, hogy azokból sok beépült a kormány intézkedéseibe; hiába érvelt azzal: igaz, hogy az e-receptekkel és az iskolabezárással kapcsolatos szocialista javaslatokat elfogadták, de például a nyugdíjasok megsegítésével és az álláskeresési járulékkal kapcsolatosakat nem.

Az MSZP szerint az álláskeresési időt meg kell emelni 9 hónapra és minimum 100.000 forintot kell adni nettóban azoknak, akik elveszítették az állásukat.

A pártelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy márciusban 54.000 munkahely szűnt meg, „tehát júniusra már 54.000 munkahelyet elő kell állítani, ha pedig nem sikerül, akkor miből élnek meg az állásukat vesztő munkavállalók, hogyan tudják a családjukat eltartani?”

Kijelentette: az MSZP nem áll meg, konkrét javaslatokat fog tenni és új csomagot állít össze. „Nem adjuk föl, ez a dolgunk” – mondta.

Hozzátette: konstruktivitásra törekednek, „az együttműködési szándék a mi részünkről mindig fennált és fennáll a jövőben is”, de nem fognak elmenni azok mellett a hibák mellett, „amiket rendszeresen tapasztalunk”.

Az, hogy a kérdésekre nem kapnak választ, a konfliktus, és hogy „rendszeresen elütik a kinyújtott kezünket”, nem segíti a járvány elleni védekezést – mutatott rá.