mszp.hu | Belföld | CEU oktatás
2018. november 26. 16:28

Nem vették tárgysorozatba az oktatási minimumról szóló javaslatot

Az MSZP bírálta a parlament kulturális bizottságát, mert a testület hétfői ülésén a kormánypárti tagok nem vették tárgysorozatba az úgynevezett oktatási minimumról szóló javaslatot.
Hiller István hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a programot civil szervezetek, a Tanítanék Mozgalom és az Oktatási Hálózat valamint az általuk felkért szakértők készítették. A javaslattal a magyar oktatási rendszert kívánták megreformálni. A tanulmányt idén februárban a pártok közül az MSZP, a Párbeszéd, a DK, az LMP, a Magyar Liberális Párt, a Momentum valamint a Modern Magyarországért Mozgalom írta alá.
    
A program a központi költségvetésből a GDP hat százalékát költené az oktatásra és támogatné a szakmai, pedagógiai, kutatási és oktatói szabadságot - emelt ki részleteket az irományból az Országgyűlés szocialista alelnöke.
    
A politikus egy másik témáról beszélve hangot adott a meggyőződésének, hogy "ki fogják rakni a CEU-t Budapestről". Hangsúlyozta, hogy a kulturális bizottság eddig előzetesen mindig megtárgyalta az egyetemhez kapcsolódó kormányzati törvényjavaslatokat. Hétfőn azonban nem szerepelt ilyen téma a testület napirendjén és a bizottság a tervek szerint december 1-ig már nem tart több ülést - hangsúlyozta. Hiller István ezek alapján valószínűsítette, hogy a magyar kormány a jövő hó elejéig nem fogja aláírni azt a megállapodást New York álammal, amire ahhoz lett volna szükség, hogy a CEU változatlan formában folytassa munkáját Magyarországon.
    
A kormányzat döntése politikai diszkrimináció, ami a magyar felsőoktatás és az ország számára is hátrányos - jelentette ki Hiller István.

Kapcsolódó párttagok