mszp.hu | Belföld
2020. február 27. 11:00

Nemek közötti bérszakadék - Nem játék!

Nemek közötti bérszakadék - Nem játék!
2020-ban február 27-ére esik az egyenlő fizetés európai napja, amelyet minden évben azon a napon tartanak, amikor a nők végre utolérik a férfiak előző évi fizetését. Jelenleg 58 nappal kell többet dolgozniuk a női munkavállalóknak ugyanazért az éves fizetésért mint, amit férfi munkatársaik kapnak.

Az egyenlő díjazás európai napján az Európai Szocialista Párt Nőszervezete ezért elindítja a Nemek közötti bérszakadék - Nem játék! elnevezésű kampányát, hogy felhívja a figyelmet, az Európai Unióban jelenlévő, a fizetésekben megnyilvánuló hátrányos megkülönböztetésre. Sajnálatos módon a bérszakadék Magyarországon is komoly problémát jelent, a KSH szerint tavaly decemberben a férfiak bruttó átlagkeresete 67 800 forinttal haladta meg a női munkavállalók bérét.
 
A kampány célja, hogy az Európai Unióban olyan kötelező érvényű szabályok szülessenek, amelyek alapján a nemek közötti bérszakadékot nullára lehet csökkenteni 2030-ig. Ennek érdekében meg kell határozni az azonos értékű munka értékelésének kritériumait, a nemek között fizetéskülönbségek ellenőrzését, a fizetések átláthatóságával kapcsolatos intézkedéseket, továbbá a szabályok be nem tartása esetén alkalmazandó szankciókat is.
 
Ezekkel a lépésekkel garantálható, hogy az unióban minden férfi és nő ugyanazért a munkáért ugyanannyi bért kapjon. Ez az a méltányos bánásmód, amit a nők megérdemelnek.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Gurmai Zita, frakcióvezető-helyettes

Kapcsolódó párttagok