Nemek közti egyenlőség nélkül nincs modern európai demokrácia

Szerdán öt európai parlamenti frakció több mint 50 képviselője az Európai Unió szinte minden tagállamából aláírta azt az 50/50 Koalíció a paritásos demokráciáért nyilatkozatot, amely cselekvésre szólítja fel a tagállamokat, az európai politikai pártokat és intézményeket az európai döntéshozatalban – a nemek közötti egyensúly elérése érdekében.


2014-ben Európa új összetételű parlamentet választ. Vajon megvalósul-e a képviselők között a nemek közötti egyenlőség? Kinevezik az új Európai Bizottságot is.  Létrejön-e egy 50 százalékban nőkből és 50 százalékban férfiakból álló biztosi kollégium? Az Európai Női Lobbi támogatásával, az európai parlamenti képviselők egy politikai pártokon átívelő koalíciót alkottak azért, hogy az európai intézményekben elérjék az egyensúly tényleges megvalósulását. A koalíció szocialista tagja dr. Gurmai Zita, európai parlamenti képviselő, az Európa Szocialisták Párja Nőszervezetének elnöke is.

A koalíció képviselői arra szólítják fel a tagállamokat, hogy 2014-ben minden tagállam egy nő és egy férfi jelöltet indítson a biztosi posztért és az európai intézmények minden vezető pozíciójáért is. Ezen felül felszólítják az európai parlamenti frakciókat, hogy az országos választási listákat – kilátással a 2014-es választásokra – úgy állítsák össze, hogy végeredményként biztosítva legyen a nemek közötti egyenlőség a bizottsági elnökjelöltek között és irodáik összetételében is. A nyilatkozatot most már minden más európai parlamenti és nemzeti parlamenti képviselőnek is lehetősége van aláírni, és a következő év elején átnyújtják azt az Európai Bizottságnak és a nemzeti kormányoknak.

Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének és a koalíció magjának tagja kijelentette: „Ahhoz, hogy javuljon a nők részvétele az európai politikában, annak eléréséért kell dolgoznunk, hogy a 2014-es választások eredményeként, egyensúly alakuljon ki az Európai Parlamentben. A demokrácia, igazság és egyenlőség vitathatatlan pontján túl, emlékeznünk kell arra, hogy minden bizonyíték azt sugallja: a nemek arányosabb képviselete a döntéshozatalban erős hozzáadott értéket jelent az intézményeknek és a társadalomnak. Továbbá, a nemek közötti egyensúly az Európai Unió alapvető értéke, így az európai intézményeknek példát kell mutatniuk ennek elérésében.”