mszp.hu | Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2023. február 06. 13:43

Nemény András: Amíg mi vezetjük a várost, Szombathelyen nem lesz akkumulátorgyár!

Nemény András: Amíg mi vezetjük a várost, Szombathelyen nem lesz akkumulátorgyár!
Szombathely szocialista polgármestere volt a Spirit FM műsorának vendége. Nemény András többek között arról is beszélt, hogy amíg a jelenlegi városvezetés irányítja Szombathelyet, addig nem fog akkumulátorgyár épülni a városban.

A szocialista politikus elmondta, hogy a fideszes nyilatkozattal szemben, mely arról szólt, hogy jelen gazdasági helyzetben mindenkivel tárgyalnának és nem vetnének el semmilyen opciót, akár egy akkumulátorgyár ötletét sem, a jelenlegi városvezetés határozottan kiáll amellett, hogy nem fogják hagyni, hogy a Debrecenbe tervezett gyárhoz hasonló épüljön Szombathelyen.

Nemény András kiemelte, a legfontosabb minden ilyen beruházásnál az, hogy a helyiekkel legyen egyeztetés az építkezések kapcsán. Egy ilyen gyár megépítése rengeteg környezetszennyező hatással járhat, továbbá a vízgazdálkodásra is hatással lehet. A szocialista városvezető hozzátette, a szombathelyiek nagyon környezettudatos emberek, „nem szeretnék a jövőjüket felélni egy mai gazdasági döntésért” - fogalmazott Nemény. Az MSZP politikusa elmondta, nagyon értékes területtel rendelkeznek Szombathelyen és bízik abban, hogy fog jönni egy olyan befektető, akinek a beruházása hosszútávon jobb a város szempontjából, mint egy akkumulátorgyár. 

Nemény elmondta, Szombathelyen jelenleg is munkaerőhiány van, ezt Ausztria közelsége is okozza, így egy gyár esetleges telepítése nem lenne segítség a munkahelyteremtés kérdésében sem. Továbbá, jellemzően ezek a cégek a Fülöp-szigetekről hoznak alkalmazottakat, így ilyen szempontból sem lenne hasznos egy ilyen beruházás, fejtette ki a véleményét a polgármester. Hozátette, hosszútávon is érdemes gondolkodni ezekben a beruházásokban, a gyárak működésében pedig egyre nagyobb szerepet kap az automatizáció, ez pedig azzal jár, hogy egyre kevesebb emberi munkaerőre van szükség.

Szombathely polgármestere azt is kiemelte, nekik, a városvezetésnek, csak a szombathelyiekért kell felelniük és a bizalmat meghálálni, így olyan beruházást sosem engednének, mely rontaná a lakosok életminőségét.

Nemény András elmondta, a kormányzattól Szombathely 632 millió forint támogatást kapott, de a hiány 4 milliárd forint körül van, hiszen ennyivel nőnek csak az energiaköltségek. Szombathely városvezetése ezért egy 74 pontos megtakarítási csomagot állított össze, ami több, mint 1 milliárd forintos megtakarítást eredményez, emellett ingatlanok értékesítéséből tudják kompenzálni a különbözetet. Nemény elmondta, ez a „felszínen maradáshoz” nem elég, de „reményt jelenthet, hogyha még egy ilyen kompenzációs csomag érkezik, akkor meg tudunk maradni.” A szocialista polgármester kiemelte, Szombathelyről 3 milliárd forint szolidarítási adót szednek be, ha ez helyben maradna akkor pont rendben lenne a költségvetés. Nemény András hozzátette, ennek a támogatásnak is örültek és megköszönték, továbbá nem éreztek politikai irányultság szerinti különbségtételt, a támogatást azért kapták meg, mivel nagyon komoly javaslatcsomagot tettek le az asztalra.

Kapcsolódó párttagok