mszp.hu | Belföld
2020. január 17. 16:07

Nemény András lett a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke

Nemény András lett a Baloldali Önkormányzati Közösség elnöke
Nemény András szombathelyi polgármestert választotta elnökévé a Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) - jelentette be Tóth Bertalan, az MSZP elnöke pénteken.
Azt mondta, a közösséggel „óriási tervei” vannak az MSZP-nek, hiszen ennek tagjai: az MSZP-s és az MSZP által támogatott baloldali polgármesterek és képviselők bizonyíthatják, hogy igenis a választópolgárokért, a helyben élőkért akarnak tenni, képviselik a szolidaritás és az igazságosság baloldali értékeit, és legalább helyben a demokrácia helyreállítását célozzák meg.
 
A pártelnök megköszönte Tóth Józsefnek, Budapest XIII. kerülete MSZP-s polgármesterének 17 éves munkáját a BÖK élén, kiemelve: neki köszönhető, hogy a közösség ellenzékben is élő maradt az elmúlt 10 évben, tagjai pedig az itt szerzett tudással tudták elnyerni a városokban és falvakban a választópolgárok bizalmát az októberi önkormányzati választáson.
 
Tóth József azt mondta: 2010-től cezúrát kell húzni az önkormányzatok működésében, hiszen addig a kormányok elfogadták az Európai Önkormányzati Charta szellemiségét, attól kezdve viszont az önkormányzatokat elsősorban a kormány kiszolgálóinak, alattvalóinak tekintik.
 
Vissza kellene térni a 2010 előtti szellemiséghez, és megvalósítani azt, hogy az önkormányzás az állampolgárok közösségének a jogát jelentse – hangsúlyozta.
 
A BÖK eddigi 25 éves működése során az önkormányzatii képviselők, polgármesterek munkáját segítette, a jó módszereket terjesztette, hogy „ne kelljen feltalálni a spanyolviaszt”, valamint véleményt nyilvánított az önkormányzatokat érintő ügyekről.
 
A BÖK új elnöke, Nemény András, egyben az MSZP Vas megyei elnöke, azt emelte ki, hogy az új helyzet, amelyben az ország jelentős részében ellenzéki pártok képviselői nyerték meg a választást és ellenzéki polgármesterek vagy ellenzéki képviselő-testületek vezetik a településeket, új felelősséget is jelent, „hiszen a mi munkánk alapján fogják megítélni Magyarországon az ellenzék helyzetét”.
 
Munkára hívott minden önkormányzati képviselőt, hogy információátadással segítsék egymást, és a lehető legsikeresebben jelenítsék meg a valódi értékeket, a szolidaritást és a klímapolitikát is.