mszp.hu | Belföld
2022. május 09. 17:53

Nemény András: sikeres ellenzéki szereplőket főként önkormányzati területen találhatunk

Szombathely polgármesterét felfedezte a közmédia, miután meghívást kapott a köztévé esti Híradójába. Hogy miért vállalta el az invitálást és vajon miért most hívhatták meg, s hogy Hiller István miért említhette a két tehetséges, fiatal MSZP-s politikus egyikeként, minderről a KlikkTV Mélyvíz című műsorában vallott Németh Péternek.

„Úgy vélem, hogy ahova hívnak, oda mennem kell, hogy minél több fórumon elmondhassam azokat a gondolatokat, amiket fontosnak tartok. Akkor is, ha a kérdéseket nyilvánvalóan nem lehet befolyásolni. Egy önkormányzati vezetőnek erre minden lehetőséget meg kell ragadnia” – válaszolta Nemény András.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért éppen most, a választásokat követően hívták meg, maga is kereste a választ. „Ha rosszmájú akarok lenni, akkor erre mondhatnánk, az Európai Unióban figyelik, milyen arányban szerepelnek ellenzéki politikusok a közmédiában, főként a mostani időszakban. Az ellenzéki oldalról pedig nyilván nem a választás előtt kerülnek reflektorfénybe a közmédiában. A másik olvasat szerint egy ekkora Fidesz-győzelem után talán úgy érzik, már meghívhatnak ellenzéki politikusokat is.”

Hiller István, az MSZP választmányi elnöke az ATV műsorában két tehetséges fiatal politikust említett, Tüttő Katát és Nemény Andrást. Mire következtethetünk ebből?

„Arról, hogy pontosan mire gondolhatott, nyilván őt kell megkérdezni, az viszont tény, hogy ha sikeres szereplőket akarunk, azokat az önkormányzati területen találhatjuk meg akár az MSZP-ben, akár más pártokban. Az elmúlt két és fél év talán bizonyította, hogy van hitelünk.” Még nála is fiatalabb politikus kollégájaként említette a második kerületi polgármestert, mivel véleménye szerint Őrsi Gergely is „kiválóan teszi a dolgát. Én tanulok más polgármesterektől is és azt gondolom, hogy tudunk jó gyakorlattal szolgálni”.

Az országot jelenleg érintő nehézségek megoldásában úgy véli, van dolga. „Amikor a kormány nem adja meg a szükséges támogatásokat, akkor nekem kötelességem elmenni a falig.”

Az áprilisi választás alkalmával mégsem sikerült megszorongatni a fideszes jelölteket Szombathely környékén. „Nyugat-Magyarországon a konzervatív beállítottság megoszlása miatt hasonlóan alakultak eddig is az eredmények. Szombathelyen kicsit másként, de nem értékelhetjük túl ezt sem. Az mindenesetre tény, hogy a 2018-as választásokhoz képest itt nem sikerült a Fidesznek növelnie a támogatottságát sőt, az előzőnél kevesebb szavazatot kapott Hende Csaba. A klasszikus, fideszes, kertvárosi településrészeken még hoztunk is szavazatokat 2018-hoz képest.”

A kampány kapcsán úgy ítéli, nem volt szerencsésen kitalálva az önálló mondandó, hiszen nehezen idézhetünk fel olyan gondolatot, ami nem csak reagált a Fideszre, de önálló és hatásos gondolatként világlott volna az ellenzéki összefogásban.

„Az előválasztást követően, szerintem túlságosan önmagával volt elfoglalva az ellenzéki összefogás és nem találta ki önmagát, mintha csak addig tartott volna a lendület és a közös szándék. Ez érezhető volt már menet közben is. Ebben nyilván mindenkinek megvan a maga felelőssége, én az önkormányzati témát építettem volna erősebben, de a programalkotás nyilván nem ötletszerűen zajlik.”

Attól nyilván tartani lehet, hogy a kormány következő célpontja éppen a független önkormányzatiság lesz. „Ez persze benne van a kalapban, de benne lehetne az is, hogy konszolidációba kezd, megosztja a feladatokat. Az így elérhető sikerek pedig megfelelő vitaalapot biztosíthatnak arra, hogy ebben kik, melyik város teljesít jól s melyik kevésbé.”