mszp.hu | holokauszt közlemény
2018. január 27. 11:33

Nemet kell mondanunk a gyűlöletre, a megbélyegzésre és a kirekesztésre!

1945. január 27. az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadulásának a napja. A mai napon emlékezünk meg arról a több millió emberről, akik hetvenhárom évvel ezelőtt a gyűlölet politikájának estek áldozatul.
Az egykor Európa közepén működő haláltáborok fájó mementói annak, hogy hova vezetnek a radikális ideológiák és a közöny. Több mint hetven évvel a szörnyű tragédia után azzal tisztelhetjük meg leginkább az áldozatok emlékét, ha mindent megteszünk a szélsőséges gondolatok terjedése ellen és megerősítjük az egymás iránti felelősségvállalást.

A Holokauszt Nemzetközi Emléknapján az áldozatok emléke előtti főhajtás mellett emlékeztetni kell magunkat a közös felelősségünkre is. A közös felelősségünkre, hogy még egyszer nem engedhetjük megismétlődni a történelem legsötétebb korszakát. Nemet kell mondanunk a gyűlöletre, a megbélyegzésre és a kirekesztésre.

Mély szomorúsággal és gyásszal rójuk le kegyeletünket a népirtás áldozatává vált hatmillió embertársunk emléke előtt. Az MSZP együtt emlékezik a túlélőkkel, a meggyilkoltak hozzátartozóival, és osztozik máig tartó fájdalmukban.

Molnár Gyula,
az MSZP elnöke