mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2021. március 02. 18:07

Nemet mond a kormány a SZÉP-kártyák alszámláinak felszabadítására is

Nemet mond a kormány a SZÉP-kártyák alszámláinak felszabadítására is
16 ellenzéki javaslatot söpört le FIDESZ-KDNP pusztán pártpolitikai alapon – jelentette dr. Szakács László, szocialista országgyűlési képviselő online sajtótájékoztatóján a Parlamentből bejelentkezve, közvetlenül a Gazdasági bizottság keddi ülése után.

„A mai 16 napirendi pont mind ellenzéki javaslat volt: nem született egyetlen meglepetés sem; egyetlen egyet sem tartott arra alkalmasnak a bizottság fideszes többsége, hogy egyáltalán bekerüljön a plenáris ülésre és ott meg kelljen tárgyalni” – mondta Szakács.

Az elutasított ellenzéki javaslatok közül kiemelte az MSZP javaslatát, amely lazított volna a SZÉP kártya használatának feltételein. „Ahogy tavaly, úgy tűnik, idén is nehezen tudják az emberek a mindenféle feltételeknek eleget téve elkölteni a kártya alszámláin rekedt pénzeket, sőt, a vállalkozók sem jutnak így a pénzhez. Ezért javasoltuk, hogy a SZÉP kártya három zsebe – vendéglátás, szálláshely szolgáltatás, rekreáció – közt legyen átjárás, vonják össze, a felhasználó dönthesse el, mire költ”.

Hozzátette, ez jó lenne a gazdaságnak is, hiszen a pandémiás időszakban pont erre a három dologra nem lehet költeni, csak elviteles meleg ételre. „Azt is kértük, hogy a bennragadt pénzek elköltése után ne kelljen 3%-os kezelési költséget fizetni, hiszen az emberek pénzt a különleges jogrend miatt nem tudták elkölteni a pénzt, illetve azt is, hogy kártyáról lehessen boltban is vásárolni, ne csak meleg ételt”.

A szocialista politikus meglehetősen furcsának titulálta a bizottság elnökének válaszát a javaslatra, aki szerint az teljes egészében szembemegy a kormány politikájával, hiszen tavaly nyáron is lehetett látni, mennyi pénzt költöttek el az emberek a belföldi turizmusban erről a kártyáról.

„Én nem látom az ellentmondást: mi azt szeretnénk, ha az emberek minél több pénzt tudnának költeni a bajba jutott szektorokban – turizmus, vendéglátóipar, éttermek, rekreációs létesítmények –, minél hamarabb tudnának utazni, vendéglátóhelyekre járni, szórakozni. A szabályokat fellazítva minél könnyebbé szeretnénk nekik tenni, hogy ezt megtehessék, a munkáltatókat az adókönnyítéssel pedig arra ösztönöznénk, hogy ezzel jutalmazzák a munkavállalóikat” – érvelt Szakács.

Hangsúlyozta, bár a Fidesz, akárcsak 15 másikat, ezt a javaslatot is lesöpörte az asztalról pártpolitikai alapon, az MSZP továbbra is megteszi majd javaslatait annak érdekében, hogy a gazdaság is talpon maradjon, de megmaradjon a családok anyagi és lakhatási biztonsága is.

Emlékeztetett az MSZP korábbi javaslataira a legalább duplájára kiterjesztendő álláskeresési időszakról és a támogatás minimum nettó 100.000forintos összegéről, valamint a 100%-os táppénz bevezetéséről a covid-fertőzötteknek.