mszp.hu | Belföld | Turizmus
2021. május 27. 21:23

Nemet mondott a Fidesz a szabadstrandok és tavak védelmére

Nemet mondott a Fidesz a szabadstrandok és tavak védelmére
Leszavazták a fideszesek természetes vizek védelméről szóló MSZP-s országgyűlési határozati javaslatot. Már csak egy évig rombolhatják hazánk vizeit, természeti kincseit – egy 2022-es kormányváltás esetén a szocialisták ígérik, visszaadják a családoknak a szabadstrandokat.

A családokat továbbra is ellehetetlenítik, illetve nyáron is folytatnák természeti kincseink elvételét az emberektől, hogy átjátszhassák azokat a haveroknak – mondták el a vonatkozó csütörtöki bizottsági ülés után online sajtótájékoztatójukon Gurmai Zita, MSZP-s országgyűlési képviselő és Molnár Zsolt, pártigazgató a Parlamentből bejelentkezve.

„A Fidesz a mai döntésével megerősítette, hogy továbbra is a környezetrombolók pártján áll” – jelentette be Gurmai Zita. Emlékeztetett, 2010 óta tart az az egyre látványosabban felgyorsuló folyamat, amelynek során a Fidesz a természetes tavak környékét – mint például a Balaton, a Velencei-tó, a Fertő-tó és most a tatai Öreg-tó is – nagymértékben átjátssza a haveroknak és mindenféle jogszabállyal intézményesíti a kisajátítással vegyes rombolást.

„Gyakorlatilag bármikor, bárhová építkezhetnek, ez pedig megbontja az ökológiai egyensúlyt és súlyos következményekkel jár. Közös javaslatunk ennek vetett volna véget, (…) mert azt akarjuk, hogy a NER-oligarchák ne építkezhessen nyakló nélkül a partszakaszokon, ne sajátíthassák ki a partszakaszokat” – ismertette Gurmai.

A képviselőasszony aláhúzta, a természetes vizek védelme nem bal- vagy jobboldaliság kérdése. „Itt nemcsak az ellenzék áll szemben a kormánnyal, hanem a Fidesz-oligarcák állnak szemben gyakorlatilag az egész országgal”.

Kiemelte a tatai Öreg-tó partjára tervezett luxus hotel projektet, ahol a fideszes polgármester és képviselő áll szemben a helyiek akaratával, akik nem támogatják a környezetromboló beruházást a védett partszakaszon. Megjegyezte, erre az elhúzódó jogi vitára is megoldást jelentett volna az MSZP lesöpört javaslata, illetve a helyi népszavazás, amit a meghosszabbított veszélyhelyzet miatt nem lehet megtartani.

„Nem lehet eljátszani a gyermekeink jövőjét, a Magyar Szocialista Párt ezért indokoltnak tartja, hogy önálló Klíma-, Környezet- Természetvédelmi és Vízügyi Minisztériumba integráljuk” ezeket a feladatokat, „mert így lehet csak hatékonyan képviselni a közérdeket” – ismertette az MSZP szakminisztériumi javaslatát Gurmai Zita.

Molnár Zsolt a szociális és jogi szempontokat fejtette ki. „A mai napon az a gyalázat történt, hogy mind a határozati javaslatot, ami természeti örökségeink védelméről szólna, mind pedig azt a szocialista törvényjavaslatot is leszavazta a kormánypárti többség a bizottsági ülésen, amely a természetes vizek melletti strandok díjmentes igénybevételéről és további védelméről, beépítési tilalmáról, azaz az ingatlanmutyi, a különböző panamák megakadályozásáról szólt” – mondta el.

Figyelmeztetett, ezzel a Fidesz-KDNP nemcsak a természeti javaknak üzent hadat, hanem a magyar családoknak is, akik közül soknak a díjmentesség jelenti csak a vizekhez való hozzáférést. „Az MSZP mindent el fog követni, hogy ez ne maradjon így, és legkésőbb 2022-ben a köztársaságpárti kormány meg fogja változtatni ezt a kialakult gyakorlatot, újra visszaadja a családoknak a part menti strandokat, megakadályozza az ingatlanmutyikat, visszaéléseket. (…)”, amik a magyar transzparencia és törvényes működés szégyenei.

„Mindent el fogunk követni a köztársaságpárti együttműködéssel, hogy ennek véget vessünk, és új korszak kezdődjön Magyarországon a természetes vizek melletti strandolás valamint a környezetvédelem tekintetében is” – ígérte az MSZP országgyűlési képviselője, pártigazgaója.