mszp.hu | Külföld | szélsőségek
2015. december 04. 10:51

Nemet mondunk a mini-Schengen ötletére! - Európának nagyobb együttműködésre, nem pedig a szélsőségesek erősítésére van szüksége

Nemet mondunk a mini-Schengen ötletére! - Európának nagyobb együttműködésre, nem pedig a szélsőségesek erősítésére van szüksége
A holland kormány nemrég felvetette a gondolatot, hogy hozzanak létre egy úgynevezett mini-Schengent a Schengen-zónán belül, hogy megszabaduljanak az Európába érkező növekvő számú menekültek jelentette felelőségtől. Habár hivatalosan nem nyújtották be a javaslatot az Európai Bizottsághoz, a Societas - Baloldali Ifjúsági Mozgalom úgy gondolja, hogy még az ötlet felvetése is rendkívül káros.

Teljes mértékben elhatárolódunk az ilyesfajta ártalmas elképzelésektől, amelyek értelemszerűen nem csak a jelenlegi Schengen-zóna átrajzolását eredményeznék, hanem további, a tagállamok közti megosztottságot növelő intézkedésekhez vezetnének.

Emlékeztetjük az európai kormányokat, hogy a Schengeni Megállapodás az Európai Unió egyik legnagyobb vívmánya. Az emberek szabad mozgáshoz való joga az európai egység legláthatóbb megnyilvánulása. Főleg napjainkban az alapvető értékeink megvédésére kellene koncentrálnunk, ahelyett, hogy lerombolnánk azokat. A kontraproduktív intézkedések, az európai államok közötti mélyülő nézetkülönbségek valamint az egyre növekvő dezintegráció mind Európa ellenségeinek céljait szolgálják és az EU megszületése előtti zavaros, sötét időkre emlékeztetnek.

Mi, baloldali fiatalok felszólítjuk az európai kormányokat, hogy ismerjék fel a történelmi felelősségüket és védjék meg valós értékeinket, melyekért oly sokáig kűzdöttünk. A ’mini-Schengenhez’ hasonló javaslatok, csak a szélsőségesek érdekeit szolgálják és ebből Európa nem kér!

Felhívjuk az európai kormányokat, hogy fejezzék be az egymásra mutogatást és kezdjék el a valós, építőjellegű együttműködést. Szolgálják azzal az európai polgárok érdekeit, hogy a dominanciára való törekvést összefogással váltják fel, a monológtól pedig a párbeszéd felé mozdulnak el!

dr. Gúr Roland,
a Societas nemzetközi titkára,
az Európai Ifjú Szocialisták (YES) extremizmus elleni küzdelem munkacsoportjának vezetője

Kapcsolódó párttagok