2011. július 26. 09:53

Nemet mondunk az erőszakra!

Mi, a világ szocialista, szociáldemokrata fiataljai a mai napon nyitjuk meg világfesztiválunkat Weissenbachban, Ausztriában. Megnyitónk során két és fél ezren közös fáklyagyújtással és emlékműsorral emlékezünk meg az AUF táborában brutális tömeggyilkosság áldozatául esett norvég barátainkról.  Mi baloldali fiatalok, miközben nemet mondunk az erőszakra, nem hagyjuk, hogy egy újfasiszta tömeggyilkos ámokfutása utunkat állja az esélyegyenlőségért, társadalmi igazságosságért végzett munkánk során.

Ezért a Szocialista Ifjúsági Internacionálé ma kezdődő Világfesztiválján az első óráink a gyász, a megdöbbenés és az együttérző szolidaritás légkörében telnek, míg Werner Faymannal, a vendéglátó Ausztria kancellárjával közösen megemlékezünk elvesztett elvtársainkról. A Fesztivál során egy külön rendezvénysátorban napi 24 órán át biztosítjuk a norvégiai mészárlás áldozatai előtti tiszteletadást, továbbá készül egy emlékkönyv, amelyet mintegy 2500 szocialista fiatal lát el együtt érző gondolataival és aláírásával, s amelyet a fesztivál végén eljuttatunk Norvégiába és a tragédia áldozatainak hozzátartozói számára. A második naptól viszont teljes egészében megvalósítjuk szocialista ifjúsági világfesztiválunkat, mert meggyőződésünk szerint nem engedhetjük, hogy egy újfasiszta ámokfutó bűntette akár világfesztiválunkat, akár az ennek keretében végzett politikai munkát megállítsa.

A rendezvény során a résztvevők megvitatják a szélsőjobboldali kirekesztés európai elterjedésének okait, s a szélsőséges radikális populizmusra adandó korszerű baloldali válaszok körét; áttekintik a nyugdíjrendszer befogadó, igazságos és fenntartható megújításának lehetséges megoldásait, a haladó, esélyteremtő, foglalkoztatás központú gazdaságpolitika válaszait, a nemzetközi szolidaritás feladatát az észak-déli fejlődési különbségek kiegyenlítésében, a modern, mindenki számára egyenlő boldogulási esélyeket biztosító oktatáspolitika alapvető jellemzőit.

A IUSY Fesztivál eszmecseréinek részét képezi a Negyedik Útról alkotott elképzelések megvitatása, a tisztességes munkakörülmények biztosítása, különösen a pályakezdő munkavállalók részére, a vízkészletek leghatékonyabb felhasználásának lehetőségei, az ENSZ millenniumi fejlesztési csomagjának megvalósíthatósága a HIV/AIDS terjedése elleni a HIV+ személyek társadalmi kirekesztése nélküli hatékony fellépés kérdése, a brazil jóléti társadalom és a skandináv modell a szociáldemokrácia nehézségeire adandó válaszként történő értékelése. A fesztivál olyan helyi vagy regionális politikai kihívásokról szóló fórumoknak biztosít alkalmat, mint Belarusz, Európa utolsó diktatúrájának felszámolása, a Nyugat-Szaharai önrendelkezési folyamat befejezése, az izraeli-palesztin békefolyamat haladása, Burma felszabadítása, Szudán kettéválásának fenntarthatósága, a Fekete-tenger térsége krízisövezeteinek és demokráciadeficitjének rendezése.

A Világfesztivál időzítése Bruno Kreisky, volt osztrák kancellár történelmi jelentőségű munkássága előtti tiszteletünk kifejezése is, aki 2011-ben lenne száz éves.

Weissenbach am Attersee, Ausztria, 2011. július 25.

Komássy Ákos                
IUSY-alelnök