mszp.hu | Külföld | Biztonságpolitika
2024. július 10. 19:47

Nemzedékekre teheti tönkre Magyarországot az orbáni külpolitika

Nemzedékekre teheti tönkre Magyarországot az orbáni külpolitika
A francia választásokról, az orosz agresszióról, valamint Orbán Viktor külpolitikai tevékenységéről, az általa Békemissziónak nevezett látogatásairól is szó volt kedden az ATV Aktuál című műsorában. Szekeres Imre korábbi honvédelmi miniszter kifejtette véleményét többek között a hazai politikai helyzetről, a kínai hadgyakorlatról a lengyel határon, Orbán Viktor céljairól a nemzetközi porondon, valamint az online tér és a „fake-news” veszélyeiről is. A szocialista politikus több esetben figyelmeztetett, a jelenleg zajló folyamatok nagyon komoly károkat okoznak és tönkre tehetik Magyarország jövőjét.

A hétvégén tartották a francia nemzetgyűlési választások második fordulóját, melyen a baloldal az első forduló eredményét látva összefogott a liberálisokkal és a centrummal, majd megfordították az eredményt és sikeresen visszaszorították a szélsőjobboldal előretörését. Szekeres Imre e kapcsán elmondta, sokan eltemették már a francia baloldalt, a francia szocialista pártot korábban 4 százalékra mérték, a zöldekről alig volt szó, a kommunista pártról szintén kevés szó esett, azonban amint ők összefogtak, 28%-os eredményt értek el, már az első fordulóban és a legtöbb képviselővel rendelkeznek vasárnap óta. A korábbi honvédelmi miniszter szerint ez példaértékű, hiszen 2026-ban Magyarországon szerinte önállóan fog indulni a Fidesz, a Mi Hazánk és a TISZA is, ezért szükséges lesz, hogy a baloldali-liberális-zöld pártok létrehozzák a maguk új márciusi frontját, vagy legalább támogassák az esélyes egyéni körzetekben induló jelölteket.

Szekeres Imre a június 9-i választások kapcsán emlékeztetett önkormányzati választások is voltak, nemcsak EP választások. Az önkormányzati választások eredményeire kevesebb figyelem irányul, így például a Dunántúlon „nem a Tisza áradt, hanem a Balaton”, mondta a korábbi miniszter, arra célozva, hogy a Balaton környékén egy kivétellel minden fideszes polgármestert leváltottak. Ez pedig nem feltétlen pártszimpátia alapján történt, hanem a helyi körülmények miatt, sokszor civil kurázsival. Az MSZP-DK-Párbeszéd hárompárti szövetség kapcsán Szekeres Imre elmondta, az MSZP 2023 januárjának végén javasolta azt az ellenzéki pártoknak, hogy a ’22-es tapasztalatokból tanulva induljanak el az idei választásokon. Erre akkor nem volt nyitottság a többi párt részéről, Magyar Péter megjelenésével azonban Gyurcsány Ferenc hirtelen előállt egy szűkebb együttműködési javaslattal. Szekeres Imre ekkor támogatta a javaslat elfogadását, hiszen az MSZP konzekvensen képviselte az együttműködést korábban. Azonban két feltétel, amit fontosnak tartott nem teljesült. Egyrészt, hogy az EP-lista élén a három párt képviselőinek kellett volna szerepelni, másrészt, hogy a megyei választásokon is ugyanígy, összefogva induljon a három párt, és igy közösen kampányoljanak, s nem hol együtt, hol egymás ellen küzdjenek.

A műsor további témája volt az a friss bejelentés, mely szerint a kormány elvenné a „háborús propagandista” sajtótól a külföldről érkező forrásokat. Szekeres Imre szerint nem szabad átvenni ezt a szóhasználatot, azonban rendkívül komoly a helyzet, és kétféleképpen lehet erre válaszolni: polgári engedetlenséggel vagy gúnnyal. A következő két év ugyanis erről fog szólni, a kormány által indított folyamat célja pedig a még a demokrácia látszatának is a felszámolása. Mivel a törvény a pártokra is vonatkozni fog, Szekeres Imre szerint a pártoknak is az marad lehetőségként, ami a sajtónak, a polgári engedetlenség. Rámutatott, hogy Georgiában is hasonló törvényeket szavaztak meg, ennek eredményeképp az unió beszüntette a tárgyalásokat Grúzia csatlakozásról, vagyis Magyország ma nem lehetne tagja az EU-nak. 

A műsorban szó volt Kína és Fehéroroszország közös hadgyakorlatáról is. Az MSZP politikusa elmondta, példátlan, hogy Kína alakulatot telepített Európa keleti részére terrorista-ellenes hadgyakorlat címszó alatt, azonban a belorusz-lengyel határon nagyon kevés terrorcselekményre lehet számítani. A mostani cselekmény a kínaiktól megszokott politikától és mozgásformáktól eltér, a háttérben riasztó körülmények lehetnek Tajvannal összefüggésben. Kína feltételezhetően ezzel ahhoz kíván hallgatólagos támogatókat szerezni, hogy Tajvannal szemben katonai erővel lépjen fel. 

Szekeres Imre kiemelte, hogy Orbán Viktor egy cikkében, arról írt, hogy elfogadhatatlan, hogy a NATO már Ukrajna határán csapatokat állomásoztat. Azonban a lengyel, szlovák, magyar és román-ukrán határnál NATO-tagállamokról van szó, így csak úgy tudja értelmezni Orbán cikkét, hogy ki akarja léptetni Magyarországot a közös védekező mechanizmusból. Ez a mechanizmus arról szól, hogy minden olyan országban, amely határos a háború sújtotta Ukrajnával, vagy Belorusziával és fennáll a háború veszélye, ott olyan gyors reagálású közös alakulatokat hoznak létre, melyek képesek az első csapást felfogni. Magyar vezénylet mellett a majdani dandár katonáit a magyarok mellett horvátok, törökök és amerikaik alkotnák Magyarországon. Amennyiben Orbán Viktor ebből ki akarja léptetni hazánkat, az azt jelenti, hogy Magyarország kilép a NATO katonai szervezetéből, ez pedig példátlan és rendkívül támadhatóvá teszi hazánkat. Ma több nemzedékre tönkre teheti hazánkat, ha a kormány folytatja jelenlegi politikáját, figyelmeztetett a szocialista politikus.

Szekeres Imre kiemelte, az online térben folyó küzdelem éppoly fontos, mint ami a harcmezőn történik. Ugyanis mindenki, aki érintett akár közelről, akár távolról a konfliktusban, annak egyszerűen nincs lehetősége kiigazodni a „fake-news” és a valós hírek között. Éppen ezért az lenne a médiának szerepe, hogy tárgyszerű információkat tárjon a közvélemény elé, hogy ezek alapján tudják az emberek eldönteni, mit hisznek el és mit nem. Nem véletlen, hogy a média az orbáni háború fő célpontja.

Kapcsolódó párttagok