mszp.hu | Belföld | Biztonságpolitika
2023. február 01. 19:09

Nemzetbiztonsági kockázattal járhat a hadsereg leépítése

Nemzetbiztonsági kockázattal járhat a hadsereg leépítése
Harangozó Tamás, az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke volt az ATV Egyenes Beszéd keddi vendége. Az MSZP országgyűlési képviselője, frakcióvezető-helyettese a hadseregben zajló elbocsátási hullámról beszélt és arról, miért nagy hiba ilyen formában nyugdíjaztatni a tapasztalt vezetőket.

Harangozó elmondta, a Honvédelmi Minisztérium semmilyen tájékoztatást nem adott a bizottságnak az átalakításokról, ők is Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Bloombergnek adott interjújából kaptak megerősítést a leépítésekről. A szocialista politikus hozzátette, nem is számítottak már a kormány részéről a bizottság összehívására, hiszen az újbudai rendőrgyilkosságot követően sem ülésezhettek. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány már akkor sem köteles összehívni a bizottságot, ha azt a képviselők egy bizonyos százaléka kezdeményezi, így tulajdonképpen elérhetetlen az ülésezés összehívása, ha azt a fideszes kormány nem akarja. A Honvédelmi és rendészeti bizottságnak tagja többek között a volt honvédelmi és belügyi államtitkár is, így végképp meglepő, hogy őket sem érdekli annyira az átalakítás, hogy ülést tartsanak róla, részletezte a problémát a szocialista frakcióvezető-helyettes. 

Harangozó hangsúlyozta, a szolgálati nyugdíj és az életpálya tönkretétele igazságtalan és példa nélküli. Évek óta arról beszélnek, hogy  a szolgálati nyugdíj eltörlése azt eredményezi, hogy nincs vége az életpályának, „bedugul” a rendszer, hiszen nincs előremeneteli lehetőség. A Fidesz válasza egészen eddig az volt, hogy ők nem fogják tűrni, hogy 45 év körül szolgálati nyugdíjba menjenek a katonák, most pedig ők maguk küldik el őket. Harangozó kiemelte, a kormányzat a saját maga által generált káoszra próbál megoldást találni.

Szerinte vagy lojalitási alapon, vagy „fűnyíróelv” szerint zajlanak az elbocsátások. Utóbbi legnagyobb hátulütője, hogy azt is eltávolítja, akit nem kéne. A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva korábban többek között a szolgálati törvényt is egy tollhúzással átírta, így a miniszter küldheti el az embereket, ez pedig nem szolgálati nyugdíjat jelent, hanem azt, hogy „kirakják” az embert. Harangozó szerint, az, hogy az első hullámban elküldött több, mint 100 elbocsátott katona közül egy sem osztja meg tapasztalatait az elküldés módjáról, arról árulkodik, hogy vállalhatatlan a kormány új módszere. Végezetül felhívta arra is a figyelmet a politikus, hogy ha a kormány lojalitási alapon vagy személyes nézeteltérések miatt küldi el az embereket, akkor az nemzetbiztonsági veszélyt is jelenthet. 

Kapcsolódó párttagok